Bee tevreden met antwoord minister over ordening boten
22 Feb 2017, 12:48
foto
De laatste zin zal worden verwijderd van de bekendmakingen.


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) is blij dat minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling gehoor heeft gegeven aan zijn bezorgdheid. Bee kreeg de gelegenheid van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vragen te stellen aan de regering over maatregelen die door districtscommissaris (dc) Freddy Daniël worden worden getroffen voor ordening van de boten in Albina.

Bee heeft niets tegen de ordening, maar de dc heeft in een bekendmaking meegedeeld dat alle boten die gebruik maken van de Marowijnerivier jaarlijks gekeurd moeten worden door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Hij benadrukte dat binnenlandbewoners sinds eeuwen gebruik maken van de rivier. Hoe moeten zij nu ineens jaarlijks hun boten keuren bij de MAS. Bee wees er ook op dat deze maatregel niet geldt voor andere rivieren. Hij benadrukte dat binnenlandbewoners beschermd worden door conventies.

De fractieleider van de NDP, André Misiekaba, voerde aan dat er ordening moet komen, want er heerst sinds jaar en dag een chaotische situatie bij Albina. Hij is het eens met Bee dat de ordening niet bedoeld kan zijn voor binnenlandbewoners die zich verplaatsen met korjalen.

Minister Dikan zei dat de ordening geen solo-actie is van de dc. Sinds 2009 is bepaald dat boten die commercieel worden ingezet, gekeurd moeten zijn. Dit is diverse keren besproken met belanghebbenden. De maatregelen worden in nauw overleg genomen met het ministerie. Hij is het eens met Bee dat de maatregelen niet moeten gelden voor binnenlandbewoners die de korjalen niet gebruiken voor commerciële activiteiten. Die zin uit de bekendmaking zal worden verwijderd, deelde Dikan mee.

De ordening zal per 1 maart ingaan, waardoor alle boothouders die de oversteek doen naar St. Laurant en toeristen vervoeren naar het binnenland in kaart zijn gebracht. Zij moeten voldoen aan de eisen die worden gesteld. Hierdoor zal de veiligheid ook worden verhoogd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May