InselAir heeft een te hoog veiligheidsrisico
22 Feb 2017, 14:26
foto


InselAir Aruba en InselAir International voldoen niet aan essentiële onderdelen van de luchtvaartwetgeving. Bij beide bedrijven is er sprake van een te hoog veiligheidsrisico, omdat niet aan de in de wetgeving vastgelegde norm wordt voldaan. De toezichtsystemen van de luchtvaartautoriteiten in zowel Curaçao als Aruba hebben dit niet kunnen voorkomen.

Dat is de conclusie van een team van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die in de tweede week van februari de veiligheidssituatie bij de luchtvaartmaatschappij InselAir in kaart heeft gebracht. InselAir bestaat uit twee separate bedrijven, InselAir Aruba en InselAir International. In de dagelijkse praktijk zijn beide bedrijven operationeel sterk verbonden. De ILT heeft gekeken naar het functioneren van de luchtvaartautoriteiten in Curaçao en Aruba. Binnen de Tweede Kamer van het Nederlands parlement zijn vragen hierover gesteld aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma. Zij heeft het resultaat van het onderzoek voorgehouden aan de Tweede Kamer.

Begin februari heeft Den Haag rijksambtenaren uit voorzorg verboden te vliegen met InselAir International. Ook Washington heeft voorlopig afgezien om voor dienstreizen van zijn personeel gebruik te maken van InselAir. Volgens ILT ontbeert het de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) aan een correcte wettelijke borging. “De CCAA beschikt over onvoldoende deskundig personeel, onvoldoende infrastructuur en er is geen goede aansturing.” De ILT concludeert ook dat er onvoldoende onafhankelijkheid van de CCAA is ten opzichte van Insel Air International. “Een te hoog veiligheidsrisico,” zegt de ILT.

Aan de andere kant beschikt de Arubaanse toezichtautoriteit Department of Civil Aviation (DCA) over personeel met ruime en gevarieerde ervaring, een goede structuur en aansturing, waar interne procedures zijn vastgelegd. Voor de ILT was het opvallend dat het toezicht vooral gericht is op inspectie van de dagelijkse praktijk en minder op systeemniveau. Maar ook InselAir Aruba voldoet niet aan essentiële onderdelen van de luchtvaartwetgeving, “waardoor er sprake is van een te hoog veiligheidsrisico.”

InselAir International is in zwaar financieel weer terecht gekomen. De Curaçaose regering heeft ingegrepen om haar nationale carrier van de ondergang te redden. Eind januari is een lening met de directie van InselAir overeengekomen. Aan de lening van US$ 18,5 miljoen is een stabilisatieplan gekoppeld. De lening wordt in termijnen uitbetaald afhankelijk van de uitvoering het plan om het bedrijf financieel en operationeel gezond te maken. Tot voor kort vloog InselAir op weekbasis vijf keer tussen Hato Airport en de Johan A. Pengel International Airport.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May