Overheid afwezig bij herdenking sterfdag Boni
21 Feb 2017, 09:04
foto
Het 224e sterfjaar van Boni is maandag herdacht. (Foto's: Raoul Lith)


“Ik voel me goed omdat het karakter van Boni nog steeds actueel is in Suriname. We merken dat we een hoop kunnen leren van de benadering van Boni. Ook zijn doelen van gelijkheid, eerlijkheid, niet onderdanig zijn en tegen onderdrukking zijn. Al deze dingen zijn nu eigenlijk actueel als je kijkt naar de samenleving en de dingen die nu plaatsvinden” zegt Iwan Wijngaarde, voorzitter van de ‘Feydrasi Fu Afrikan Srananman’. De federatie heeft maandagochtend het 224e sterfjaar van Boni herdacht.

Wijngaarde is heel trots dat zijn organisatie aandacht schenkt aan deze grote Surinamer. Op het Kwakoeplein nabij Ondrobon is er een krans gelegd. Hiervoor is er een kulturu begi geweest en een traditionele zang en dans.

Wijngaarde merkt op dat Eddy Bruma veel toneelstukken heeft geschreven naar Boni zijn doelen. Hij was een heel belangrijke persoonlijkheid wat het verzet tijdens de slavenperiode betreft. “Boni heeft zijn ziel niet verkocht en heeft constant strijd geleverd. De mind van vrijheid achter de slavernij en de dingen die behoren bij een goed mens heeft hij nagestreefd. Hij heeft geen water in zijn wijn gedaan ten aanzien daarvan.”

Wijngaarde schuift de schuld in de schoen van de overheid dat het besef moeilijk op gang komt om Surinaamse helden te (h)erkennen. “De overheid doet zo weinig aan onze geschiedenis. Ze komt niet eens hier. We nodigen ze uit de ministers, De Nationale Assemblee, het jeugdparlement, maar die zie je niet.” Hij stelt dat er stimulans moet komen vanuit de leidinggevenden van het land. “Dat vind ik jammer, dat het niet gebeurt.”

Volgens de federatie- voorzitter gaat er voor volgend jaar extra aandacht worden besteed om Boni te herinneren. “Je moet zaken laten doordringen door mensen. Hierdoor komen andere dingen naar voren. Er komen zo orale verhalen bij. Je moet echt een tijdje bezig zijn om het zaakje wakker te maken bij mensen. En dan kan je alles vastleggen.”

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May