WFU verbreekt contact met minister; zoekt hogerop
21 Feb 2017, 05:28
foto


De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) heeft per onmiddellijke ingang de contacten met minister Patrick Pengel die waarneemt op Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, verbroken. De federatie onder leiding van Hugo Blanker zal zich wenden tot vicepresident Ashwin Adhin. De WFU wil ook in aanmerking komen voor SRD 500 per maand die onderwijsgevenden ontvangen als voorziening vooruitlopend op de herwaardering.

Het bestuur van de WFU is maandag door minister Pengel ontvangen. Hiervoor wordt erkentelijkheid uitgesproken door het bestuur. De minister heeft het bestuur meegedeeld dat de Raad van Ministers afwijzend heeft beslist over het voorstel van 17 november vorig jaar om de voorziening ook aan het universiteitspersoneel te geven. Toen was het bedrag SRD 375 per maand en is intussen verhoogd naar SRD 500.

De gecombineerde algemene ledenvergadering van de WFU tekent unaniem protest aan tegen dit besluit en heeft besloten op gepaste wijze te handelen. De WFU schrijft de minister dat de leden genoodzaakt zijn vanaf vandaag 11.00 uur zich ziek te melden. "Zij zullen vervolgens die locaties opzoeken noodzakelijk voor de geestelijke compensatie. In voorkomende gevallen kan de WFU tussentijdse bijzondere strijdinstructies uitvaardigen," zegt het bestuur in een brief aan de bewindsman.

Reactie minister
Minister Pengel om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat maandag ruim drie uren gesproken is met een afvaardiging van de WFU. Het technisch en administratief personeel wil ook in aanmerking komen voor de uitkering die aan de onderwijsgevenden is toegekend, vooruitlopend op de voorgenomen herwaardering. De minister zegt samen met het universiteitsbestuur de WFU uitgelegd te hebben dat haar eis niet uitvoerbaar is. De overbruggingsuitkering is overeengekomen met de Bond van Leraren en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname. De WFU valt niet onder deze groep.

Aan de WFU is gevraagd om vervolggesprekken te voeren met het universiteitsbestuur over onderhandelingen voor het secundaire pakket. "Ik heb de federatie gevraagd zich te onthouden van elk actiemodel en de door de president aangekondigde loonaanpassing in april rustig af te wachten," zegt de bewindsman. De leden van WFU komen hier ook in aanmerking voor omdat zij gelijkgesteld zijn met de ambtenaren. Gevraagd is om rekening te houden met de tentamenperiode. Voorts hebben de minister en de voorzitter van het universiteitsbestuur, Jack Menke, de WFU erop gewezen dat het niet gerechtvaardigd is om in actie te gaan.

Voor de minister is de strategie van WFU duidelijk. "Wanneer er geen genoegdoening wordt gevonden, worden gesprekken verbroken en zoekt men heil hogerop om uiteindelijk bij de president en raadsadviseurs te belanden. Ik hoop dat de president WFU terugstuurt naar het universiteitsbestuur en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May