C-47, PWO en FAL veroordelen uit uitzending halen Valies
20 Feb 2017, 13:16
foto


Progressieve Vakcentrale C-47, Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) en Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL) hekelen en veroordelen het handelen van de regering jegens de Bond van Leraren in het geschil over de herwaardering van de leerkrachten. Op donderdag 17 februari 2017 is de voorzitter van Bond van Leraren (BvL), Wilgo Valies, abrupt uit de uitzending gehaald, terwijl hij te gast en aan het woord was in het STVS actualiteitenprogramma 8er ’t Nieuws. Tijdens de uitzending gaf dhr. Valies het standpunt van Bond van Leraren in het lopende geschil weer.

C-47, PWO en FAL volgen het geschil tussen de BvL en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) aan de ene kant en de regering aan de andere kant reeds enige tijd op de voet. Inmiddels is het geschil helaas een rechtsgeschil geworden.

Met het abrupt uit de uitzending halen van de voorzitter van BvL lijkt het geschil nog een dimensie te hebben gekregen. C-47, PWO en FAL hebben kennis genomen van de verklaringen van zowel de voorzitter van BvL als de hoofdverantwoordelijke bij STVS. De verklaring van de hoofdverantwoordelijke bij STVS komt hen uiterst onlogisch en helemaal niet geruststellend over. Dat BvL niet op het programma stond voor een bijdrage aan het programma 8er ’t Nieuws is geen argument om de bondsvoorzitter uit de uitzending te halen. Ook het argument dat het uit de uitzending halen van de BvL-voorzitter te maken heeft met het bewaken van een evenwichtige informatievoorziening aan de samenleving, slaat nergens op Dit argument zou juist moeten leiden tot het besluit om de BvL-voorzitter wel te hebben in voornoemd STVS-programma. De raadsadviseurs, onder wie Eddy Jozefzoon, krijgen nl. alle ruimte van staatsmedia om het standpunt van de regering in het geschil rond de herwaardering van de leerkrachten uit de doeken te doen. Van deze gelegenheid maken zij ook gretig gebruik.

Ook moet niet worden vergeten dat het STVS zelf is die BvL heeft uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het betreffend programma. Het incident heeft veel weg van een angstige handeling die door STVS is gepleegd onder zeer grote druk van “hogerhand”. Dit is in lijn met de verklaring die de BvL-voorzitter heeft gekregen van een STVS-functionaris, nl. dat hij uit de uitzending is gehaald op last van het Kabinet van de President. Overigens, het uit de uitzending halen van de BvL-voorzitter, en niet in de laatste plaats de wijze waarop dit is geschied, is een ook nog eens een uiterst onbeschofte handeling en zegt veel over degenen die het bevel hiertoe hebben gegeven.

Deze ontwikkeling is een uiterst zorgwekkende. Het recht op vrije meningsuiting, i.c. van BvL, is aangetast. Staatsmedia worden gebruikt om andersdenkenden monddood te maken en te intimideren. Middels deze daad schijnt men een waarschuwing te willen sturen naar allen die een andere mening dan de regering hebben.

De vakcentrales zullen vertrapping van de grondrechten, waaronder vakbondsrechten, niet accepteren. Een aanval op deze rechten is een aanval of de totale werkende klasse, want als niemand meer voor hen wenst te praten, zijn zij overgeleverd aan de grillen van de overheid en werkgevers. Niet alleen de werkende klasse moet zich echter ongerust maken. De gehele samenleving moet zich ongerust maken aangezien haar grondrechten worden aangetast.

C-47, PWO en FAL roepen de regering op om het pad van intimidatie te verlaten en zich van niets anders dan democratische middelen te bedienen in o.a. het geschil met BvL omtrent de herwaarding van de leerkrachten. Vakbondsrechten zijn mensenrechten en dienen te allen tijde te worden gerespecteerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May