Wegenautoriteit krijgt aslast weegsysteem
14 Feb 2017, 14:21
foto
De toepassing van het aslast weegsysteem moet in de wet worden opgenomen, alvorens de WAS kan optreden tegen overtreders. (Foto's: WAS)


De Inter Amerikaanse Bank (IDB) heeft de Wegenautoriteit Suriname (WAS) een aslast weegsysteem geschonken. Met dit weegsysteem kan de WAS aslasten van de verschillende wegen effectief meten.

De donatie met een waarde van US$ 8.600 wordt geplaatst onder institutionele versterking. Shakita Sadhoe-Gauri van de afdeling Planning, zegt dat de IDB dit project al in 2014 had geschreven. De WAS is belast met het beheer en onderhoud van de primaire wegen en vaste oeververbindingen. Ook adviseert de autoriteit de overheid over herstel en onderhoud van wegen en vaste oeververbindingen.

Alle wegen hebben hun eigen maximale aslast. Als de aslast/druk wordt overschreden, treedt er beschadiging op. Als bijvoorbeeld de aslast van de Afobakkaweg 13 ton is, mag deze druk niet worden overschreden. De WAS heeft tot nog toe niet kunnen optreden tegen weggebruikers die de bij wet vastgestelde maximale tonnage overschrijden. Nu moet bij wet de toepassing van het aslast weegsysteem worden geregeld. De WAS zal dan makkelijker kunnen optreden tegen eventuele overtreders. De jongste aslast metingen wijzen uit dat de wegen die niet zo lang geleden zijn aangelegd, vormen van slijtage vertonen.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April