Eenvijfde stemt bij jeugdparlementsverkiezingen
14 Feb 2017, 08:08
foto
De jongeren hebben hun frustraties op de stembiljetten geuit.


Het resultaat van de Jeugdparlements- verkiezingen is maandag bekendgemaakt. Slechts 21 procent van het totaal aantal stemgerechtigde jongeren heeft de moeite genomen om te gaan stemmen. Opvallend bij deze verkiezing was het hoge aantal kandidaten; 201 voor de 29 zetels in het Nationaal Jeugdparlement (NJP). Daarnaast springen ook de fouten die zijn gemaakt bij het stemmen in het oog.

Henry Lamsberg, voorzitter van de Kiescommissie en ondervoorzitter Marlon Powel, hebben intussen een presentatie verslag gedaan van het verloop en de resultaten van de verkiezingen. Daarbij zijn de namen van de 29 jeugdparlementariërs en 57 jeugddistrictsraadsleden (JDR) bekendgemaakt. In Paramaribo zal de jeugd vertegenwoordigd worden met 9 zetels, in Wanica met 4 en in Nickerie met 3. Commewijne, Sipaliwini, Brokopondo, Marowijne, Para en Saramacca tellen elk 2 zetels. Coronie heeft er 1.

Powel zegt dat vergeleken met de vorige verkiezing in 2013, de opkomst ‘overall’ met 11 procent is afgenomen. De laagste opkomst was in district Wanica; 16 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd. De grootste opkomst was in Coronie. 52 procent van de stemgerechtigde jongeren in het kokosdistrict heeft bepaald wie voor hen de drie plaatsen mag invullen. Van de 29 zetels in het NJP worden 12 door vrouwen bezet. Bij de JDR bezetten zij 31 zetels, vijf meer dan de mannen.

Ondanks de maatregelen en voorlichting om de stembusgang zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn toch meer dan 300 stembiljetten ongeldig verklaard, deelt Powel mee. De meeste fouten zijn in Paramaribo gemaakt, 147 stembiljetten zijn afgekeurd wat in feite neerkomt op meer dan 1.300 verloren stemmen. De fouten variëren van niet gekleurd, een kruis door de foto van de kandidaten, de foto’s van de kandidaten inkleuren in plaats van de cirkel te kleuren tot en met ‘het tekenen van hartjes en geslachtsdelen op de biljetten. De jeugdigen hebben op de stembiljetten hun gevoelens in rood potlood kenbaar gemaakt. “Bouta’s schuld” en “Ik ga niet stemmen, zomaar zijn jullie daar” zijn natuurlijk niet geldig verklaard.

Powel merkt op dat er hard is gewerkt om nu al de resultaten bekend te maken. Het is zelfs sneller dan vorig jaar, stelt hij. De verkiezing is op 8 februari gehouden. De gekozen jongeren zijn toegesproken door Rachel Koningsbloem, directeur Jeugdzaken. “Het worden drie interessante, intensieve jaren in het jeugdparlement,” geeft ze mee. “Ik neem aan dat jullie tijdens de campagne voldoende hebben kunnen waarnemen wat de noden zijn. Ik weet dat jullie een geweldige bijdrage, met de hulp van Sport & Jeugdzaken, kunnen leveren aan de versterking van de jeugd.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May