Korte metten met muskietenbroedplaatsen te Wit Santi
14 Feb 2017, 00:43
foto
Medewerkers van het commissariaat van Para, het BOG en Openbaar Groen, voeren grof vuil af bij de opruimingsactie te Wit Santi. (Foto's: Volksgezondheid)


Het afgelopen weekend is het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) samen met het commissariaat van Para en het directoraat Openbaar Groen, begonnen met het opruimen van Wit Santi in het district Para. De bewoners van het gebied krijgen ook de gelegenheid om grof vuil aan te bieden voor afvoer. De campagne is preventief, gericht op het elimineren van broedplaatsen van ziekte overbrengende muskieten, met name de Aedes Egypti.

Al het zwerf- en ander waterhoudend grofvuil wordt opgeruimd. Er wonen veel mensen te Wit Santi en de internationale Johan Adolf Pengel Luchthaven is er ook gevestigd. De Milieu Inspectie van het BOG is twee weken geleden begonnen met het monitoren van de muskieten. De Aedes Egypti muskiet blijkt er vaak voor te komen. Bij de controlewerkzaamheden werd ook grof vuil aangetroffen, zoals durotanks, vaten, oude ijskasten, oude wasmachines en plastic flessen. De plaatselijke bevolking bleek ondanks de wekelijkse vuilophaal veel afval op de erven te houden; allemaal broedplaatsen voor de muskieten.

“Ter voorkoming van de introductie van ziekten zoals dengue, chikungunya, zika en gele koorts, hebben wij gehoopt om hier een grote opruiming te organiseren”, zegt het hoofd van de Milieu Inspectie, Astracia Warner. De opruiming is niet landelijk. Het BOG inventariseert wel welke muskieten in welk gebied voorkomen, om dan een plan van bestrijding op te stellen. Vooralsnog concentreert men zich op de bestrijding van de Aedes Egypti muskiet die ziekten kan over brengen.

BOG heeft ook controle uitgeoefend te Kwarasang en Paramaribo Noord. Daar is de aanwezigheid van de Culex muskiet - de gewone huismuskiet – geconstateerd. Nu wordt nagegaan welke muskieten in Tamanredjo en Zoelen voorkomen. Er is al vastgesteld dat er veel waterhoudende voorwerpen zijn, zoals tonnen die als drinkwateropslag gebruikt worden. De wijze van aanpak zal dus ook anders moeten zijn, en zal gebeuren in samenwerking met de districtscommissaris van dat gebied, meldt de voorlichting van Volksgezondheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May