IMF-baas bezorgd over verkiezingen Europa
13 Feb 2017, 07:07
foto
IMF-baas Christine Lagarde heeft haar bezorgdheid geuit over de stembusgang in Europa. (Foto: Reuters)


Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maakt zich zorgen over het resultaat van de dreigende verkiezingen in Europa. Ze staat er echter wel op dat de eurozone voortgang maakt bij het oplossen van de economische problemen.

"Ik ben bezorgd, zoals wij allen zijn, over een aantal van deze verkiezingen," heeft Lagarde zondag gezegd op een internationale conferentie van economische beleidsmakers en academici in Dubai. Dit jaar worden verkiezingen gehouden in Frankrijk, Nederland en Duitsland. De IMF-baas heeft verder niet willen uitweiden op de vraag naar deze verkiezingen.

Marine Le Pen heeft beloofd om Frankrijk uit de eurozone te halen. Met haar belofte trekt ze veel steun voor de presidentsverkiezingen. In Nederland groeit de extreemrechtse politicus Geert Wilders in de opiniepeilingen, terwijl de conservatieven van bondskanselier Angela Merkel geduchte tegenstand krijgen in de Duitse verkiezingen.

Gevraagd of het geruzie van de regeringen over hoe de schuldencrisis van de eurozone op te lossen, toont dat de Europese Unie er niet in slaagt om te gaan met grote problemen, verdedigt Lagarde de EU door te zeggen dat Ierland, Portugal en Cyprus allen waren hersteld van crises. Maar ze voegt eraan toe: “Er moet meer worden gedaan. Meer moet worden gedaan. Daar is geen twijfel over.”

Lagarde zegt ook dat het IMF zeer nauw kijkt naar de plannen van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump om de Dodd Frank financiële hervormingswet te her-evalueren. De wet was ingevoerd om het risico op Wall Street na de wereldwijde financiële crisis te verminderen. "Als het gaat om de financiële stabiliteit, de mogelijkheid om toezicht te houden, om deze instellingen te versterken met de nodige verantwoording - Ik denk dat het van cruciaal belang is voor de missie die het IMF heeft; de financiële stabiliteit in de wereld."

Volgens Lagarde is er reden om optimistisch te zijn over de Amerikaanse economische groei, die gestimuleerd zou kunnen worden door belastinghervormingen en uitgaven voor infrastructuur die Trump heeft gepland. Maar ze voegt eraan toe dat het verontrustender is wat de gevolgen zullen zijn op de rest van de wereld."

Snellere Amerikaanse groei en een lage werkloosheid zou kunnen leiden tot meer Amerikaanse renteverhogingen, terwijl de inflatie in de Verenigde Staten de drempel nadert wat ook zou kunnen leiden tot monetaire inkrimping, zegt ze.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May