Kustwacht na vier jaar bij wet geregeld
11 Feb 2017, 06:08
foto
Minister Mike Noersalim (beeld: DNA)


Na een intensieve discussies en veel aanpassingen is de ontwerpwet op de Kustwacht rond 21.00 uur vrijdag met algemene 30 stemmen aangenomen. De Kustwacht heeft na vier jaren te hebben bestaan, nu een wettelijke basis verkregen. De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Silvana Afonsoea, zei dat na een zware bevalling het kind ter wereld is gekomen.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft diverse voorstellen die gedaan zijn door oppositie én coalitie overgenomen. Hij deelde op vragen van Assembleeleden mee dat de Kustwacht een civiele rechtshandhaving-organisatie is. Ze zal haar taken uitvoeren in de territoriale wateren, het continentaal plateau en de exclusieve economische zone. Waar nodig zal ze hulp- en reddingsoperaties uitvoeren alsook het toezicht houden op de naleving van de geldende wettelijke regelingen in het maritiem gebied, een en ander met inachtneming van het internationaal recht.

De Kustwacht heeft op dit moment drie boten. Het is niet mogelijk om het volledige werkgebied adequaat te bewaken, zei de minister. Om haar taken en bevoegdheden naar behoren uit te voeren is de ideale situatie dat de Kustwacht binnen een periode van vijf jaar beschikt over:
- 2 kustinterceptie vaartuigen voor steunpunt Paramaribo;
- 2 kustwachtvaartuigen;
- de inrichting van de diverse steunpunten;
- het op peil brengen van de bemensing van de kustwacht;
- investeren in technologie (o.a. drones, vessel monitoringssysteem en satellietbeelden), zodat het management van het werkgebied vergemakkelijkt wordt;
- operationalisering van Rescue Coordination Center.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May