Aanwijzing nieuwe secretaris-generaal op Unasur agenda
09 Feb 2017, 20:36
foto
Ambassadeur Ike Antonius en Ernesto Samper Pizano, ex-Unasur secretaris-generaal. (Foto: Buza)


De aanwijzing van een nieuwe secretaris-generaal van de Unasur wordt het belangrijkste agendapunt van de eerstvolgende vergadering van de Unasur Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken, volgende maand in Caracas. Ernesto Samper Pizano heeft zijn zittingsperiode op 31 januari afgerond. Surinames vertegenwoordiger in de Unasur, Ike Antonius, is tevreden over de verrichtingen van de gewezen secretaris-generaal.

De nieuwe secretaris-generaal van de Unasur zal door de Zuid-Amerikaanse staatshoofden en regeringsleiders aangewezen worden. Tot de aanwijzing worden de administratieve en politieke verantwoordelijkheden op het Unasur Algemeen Secretariaat, gedragen door een administratief- en een politiek directeur.

Ernesto Samper is tevens ex-president van Colombia. Hij zal zich nu bezig gaan houden met het vredesproces in dat land. Hij heeft op de Buitengewone Vergadering van de Unasur Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken te Quito, verslag gedaan van de werkzaamheden van het secretariaat, sinds zijn aantreden in augustus 2014. Antonius was aanwezig op deze bijeenkomst.

Samper is in augustus 2014 onder het Unasur Pro Tempore Voorzitterschap van Suriname aangesteld door de Raad van Staatshoofden en Regeringsleiders. Hij heeft zich aan het hoofd van het Algemeen Secretariaat werk beziggehouden met de institutionele versterking van de organisatie, de actieve participatie van Unasur in electorale waarnemersmissies, w.o. ook in Suriname in 2015, en de bevordering van vrede en dialoog in de regio, zegt de voorlichting van Buitenlandse Zaken (Buza).

Antonius zegt dat Samper Suriname actief heeft betrokken bij diverse samenwerkingsprojecten binnen Unasur, vooral bij projecten die verband houden met de verbetering van de fysieke integratie en connectiviteit, de promotie van complementariteit op basis van de individuele capaciteiten van lidlanden en het stimuleren van burgerparticipatie. Hij heeft het land ook 4 maal bezocht gedurende zijn ambtstermijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May