Brazilië: Troepen patrouilleren in Vitoria
08 Feb 2017, 15:01
foto
Soldaten hebben geprobeerd om botsingen tussen voor- en tegenstanders van stakende politieofficieren te stoppen. (Foto: EPA)


Meer dan 1.000 troepen patrouilleren in de straten van de Braziliaanse stad Vitoria nadat een politie-staking heeft geleid tot een golf van criminaliteit. Tientallen mensen zijn gedood.

De minister van Defensie, Raul Jungmann, heeft gezegd dat de soldaten en de officieren van de Nationale Garde zouden blijven totdat de rust is hersteld. Criminelen in het zuidoostelijke stad maakten amok nadat de politie zaterdag was gestopt met patrouilleren door een geschil over loon.

De Braziliaanse TV heeft scènes van plunderingen, schietpartijen en carjackings uitgezonden. Banken, scholen en openbare gezondheidscentra bleven dinsdag gesloten, net als de meeste winkels. De bussen zijn terug op de straten, maar de ambtenaren zeggen dat de diensten worden gestopt voor de avond valt.

"De strijdkrachten zijn op straat," zei Jungmann na gesprekken met functionarissen in de deelstaat Espirito Santo. "We zijn vastbesloten om de orde en rust te herstellen in Vitoria en waar dan ook nodig."

De troepen raakten verstrikt in confrontaties tussen de bewoners die tegen de staking zijn en familieleden van de stakende ambtenaren die buiten politiebureaus protesteren. De familieleden hebben zich aan de voorkant van politiebureaus geposteerd, omdat de militaire politie zelf niet mag protesteren.

De officieren eisen een beter loon, met inbegrip van extra loon voor nachtwerk en risico-geld. Volgens Braziliaanse media zijn ongeveer 70 mensen gedood sinds de staking is begonnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May