Verdeelsleutel voor baten gemeenschapsbos Abenaston
07 Feb 2017, 19:41
foto
De ruzie om het beheer en de opbrengsten van het gemeenschapsbos van Abenaston is tijdens een krutu bijgelegd. Een momentopname van de krutu. (Foto: RO)


De ruzie om het beheer van het gemeenschapsbos van het dorp Abenaston en de besteding van de opbrengsten daaruit, is gisteren beslecht. Een delegatie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), onder leiding van directeur Wilco Finisie, heeft bemiddeld in deze kwestie. Alle gelden die worden verkregen uit houtexploitatie in het bos, zullen in het districtsfonds gestort worden. De verdeling zal volgens de richtlijnen van RO geschieden.

Er zijn ook afspraken gemaakt om te voorkomen dat er in de toekomst nieuwe conflicten ontstaan. Het beheer van het gemeenschapsbos en besteding van de opbrengsten daaruit, zorgde sinds 2015 voor onenigheid tussen het traditioneel gezag en de dorpelingen. De dorpelingen waren verenigd in de Initiatiefgroep Abenaston, het dorpsbestuur werd aangestuurd door de kapiteins Antomoi en Petrusi.

De verdeling van de opbrengst zal geschieden volgens de richtlijnen van RO: 15% van de opbrengst is voor het traditioneel gezag. Dit moet worden verdeeld onder de kapiteins en basja’s. De commissieleden komen in aanmerking voor 10%, die zij onderling moeten verdelen. Minimaal 70% moet in het districtsfonds, specifiek ten behoeve van duurzame ontwikkeling van het dorp Abenaston, terwijl 5% voor algemeen gebruik zal worden aangewend.

Tijdens de krutu is er een nieuwe dorpscommissie onder leiding van Paul Stedenburg geïnstalleerd door het traditioneel gezag. De werkgroep moet ervoor zorgen dat het beheer van het gemeenschapsbos conform de richtlijnen geschiedt. Ardina Adipi, Johanna Huur (penningmeester), Nilman Stedenburg (secretaris), Patrick Antomoi, Johan Paulus en Joohna Romario zijn de overige commissieleden.

De vorige commissieleden zijn teruggetreden, nadat zij een keuze moesten maken tussen commissiewerk of als ondernemers participeren in de houtexploitatie; dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Finisie heeft aangedrongen op een transparant financieel beheer met regelmatig verslag aan de dorpelingen.

De delegatie is zondag teruggekeerd naar Paramaribo. Finisie werd tijdens het werkbezoek vergezeld door Wensley Misiedjan (waarnemende directeur Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland), Ronny Pansa (oBinnenland), Alice Jong A Man (hoofd afdeling Dorpsontwikkeling) en Jacob Petrusi (districtssecretaris van bestuursressort Boven Suriname), meldt de voorlichting van RO.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May