Bison keert terug naar Banff National Park in Canada
07 Feb 2017, 12:17
foto
De bison is na een afwezigheid van meer dan 100 jaar terug in het Canadese Banff. (Foto: Canada Parks via Reuters)


Een kudde bizons is met succes geherintroduceerd in het oudste nationale park van Canada. Meer dan 100 jaar geleden werden de dieren bijna uitgeroeid. Zestien bizons zijn vorige week vervoerd naar het Banff National Park in Alberta.

Ambtenaren hebben maandag gezegd dat de overdracht vlot is verlopen en dat de dieren zich goed aanpassen aan hun nieuw woongebied. De verhuizing zal de rol van de bizons in het ecosysteem van het park herstellen, zeggen de ambtenaren. Inheemse groepen hebben de komst van de bizon verwelkomd.

De bizon wordt tot midden 2018 onder observatie gehouden in een afgesloten weiland van het park aan de voet van de Rocky Mountains. De dieren waren ooit de dominante grazers in het park. Voor inheemse groepen in Canada is de bizon een spiritueel dier, die hen voorziet van voedsel, kleding en onderdak.

De kudde zal uiteindelijk worden vrijgelaten in een veel groter gebied van het park, waar ze vrij zullen zijn in het contact met andere inheemse dieren en voedsel kunnen zoeken. Parkwachters hopen dat natuurlijke barrières en hekwerk tegen wilde dieren, de bizons zal weerhouden van dwalen.

"Door de terugkeer van de bizon naar het Banff National Park, neemt de organisatie Parken Canada een belangrijke stap in de richting van het herstel van de volledige diversiteit van de soorten en natuurlijke processen om de ecosystemen van het park,” zegt de Canadese minister van Milieu, Catherine McKenna. “ Het biedt nieuwe mogelijkheden voor Canadezen en bezoekers om de verbinding te maken met het verhaal van deze iconische diersoorten."

Op een gegeven moment waren er maar liefst 30 miljoen bizons op de vlakte, maar ze waren bijna uitgejaagd tot slechts een handvol die overleefden in door de regering gecontroleerde gebieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May