Kanhai pleit voor niet-ontvankelijk verklaren OM
07 Feb 2017, 21:33
foto


Raadsman Irvin Kanhai heeft op de rechtszitting van maandag gepleit voor zijn cliënt Franklin P. De advocaat heeft graag dat het Openbaar Ministerie in deze zaak niet-ontvankelijk verklaard wordt. De verdachte zou gepoogd hebben om iemand van het leven te beroven door hem een kapverwonding aan het hoofd toe te brengen. Dit gebeurde te Pasisikreek in het binnenland.

Officier van justitie, Nirmala Maikoe, voerde aan dat de man zijn vrouw dood aantrof. Ze was doodgeschoten en de slaapkamer was overhoop gehaald. Een klompje goud van 36 gram was ook verdwenen. Hij wist wie de dader was: een zekere ‘Indigo’. Hij pakte een houwer en ging op zoek naar de man om hem af te maken. Hij zag hem en hakte in op hem. Hij dacht dat de man al dood was. Bij hem trof hij het wapen aan. Dat nam hij mee. De man overleefde de kapverwonding. Overtreding van de Vuurwapen Wet achtte de officier niet bewezen.

Kanhai voerde aan dat het 'zogenaamde' slachtoffer, de vrouw van Franklin P. heeft vermoord. De verdachte heeft volmondig bekend. Volgens de raadsman kan een verdachte in een bepaalde situatie wel eigen richting nemen, omdat het toegestaan is het Wetboek van Strafrecht.

Volgens Kanhai is eenieder gerechtigd om zijn have en goed te beschermen en te redden. De telefoon van de vrouw was bij Indigo aangetroffen. Het eerst volgende kamp waar hij hulp kon zoeken, was 25 kilometers verder. Het jachtgeweer had geen patronen meer, omdat alle patronen door Indio gebruikt waren om de vrouw te vermoorden.

Kanhai begrijpt niet waarom een moord niet vervolgd is. Franklin P. heeft het feit bekend. Indigo wordt moord, doodslag en gekwalificeerde diefstal ten laste gelegd, maar is niet vervolgd. De raadsman stelde de vraag: “Is er sprake van ogenblikkelijke aanranding? Heeft hij juist gehandeld?”. Kanhai merkte op dat de verdachte juist gehandeld had, omdat zijn vrouw vermoord was en zijn goud verdwenen was. Volgens de advocaat gaat het om noodweerexces en hij vroeg om zijn cliënt vrij te spreken van alle rechtsvervolging.

Op 3 april komt het OM in zijn tweede beurt aan het woord.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May