Ranu Abhelakh publiceert boek 'Toescheidingsovereenkomst'
30 Dec 2010, 03:00
foto


In ‘De formule van de Surinaamse identiteit’ beschrijft freelance journalist Ranu Abhelakh het ontstaan en de werking van de Toescheidingsovereenkomst (TO).
Deze nationaliteitenregeling tussen Suriname en Nederland is in werking getreden op 25 november 1975, de dag dat Suriname onafhankelijk werd. In de overeenkomst staat onder andere wie men als Surinamer beschouwt en hoe een persoon de Surinaamse nationaliteit opnieuw kan verkrijgen.

Abhelakh heeft zich vanaf 2002 verdiept in artikel 5 van deze overeenkomst. Dit artikel kent rechten toe aan één specifieke categorie van personen. De rode draad in het boek wordt gevormd door de papieren oorlog van Mahin Jankie, een Nederlander van Surinaamse origine, tegen de staat Suriname. Op basis van de TO eist Jankie dat hij als Surinamer behandeld wordt.

De meningen over de overeenkomst lopen uiteen, zo blijkt uit het boek van Abhelakh. Zo pleit de Surinaamse voetbalbond voor invoering van de dubbele nationaliteit voor voetballers met Surinaamse roots, maar wil de Orde van Advocaten uitsluitend Surinamers in het bestuur. De auteur belicht opties als duaal burgerschap en de Person of Surinamese Origin-kaart.

Abhelakh heeft het overleg tussen Nederland en Suriname over het eventueel aanpassen van de Toescheidingsovereenkomst op de voet gevolgd: "Begin dit jaar was de laatste bespreking toen een delegatie uit Nederland hier kwam. Daarna zijn de gesprekken opgeschort. Officieel is afgesproken dat men in contact blijft."

Assembleevoorzitter Jennifer Simons ontving woensdag het eerste exemplaar van ‘De formule van Surinaamse identiteit' uit handen van Abhelakh. Simons, die zelf in verschillende hoofdstukken aan het woord komt, toonde zich ingenomen met de publicatie. Zij houdt zich als parlementariër al langer dan tien jaar bezig met de Toescheidingsovereenkomst en is geen voorstander van speciale rechten voor de personen die in artikel 5 worden genoemd. Zij roept al jaren om wijziging van deze overeenkomst en pleit voor een gelijke behandeling van alle personen van Surinaamse origine.

In 2007 ging Abhelakh van start met het samenstellen van de publicatie. Voor de uitgave van het boek verleende Staatsolie Maatschappij Suriname financiële ondersteuning. Haar boek is verschenen bij Varia Print. De officiële presentatie van ‘De formule van de Surinaamse identiteit’ wordt in samenwerking met eFTee Books gehouden op 11 januari 2011.

Ranu Abhelakh (1975) werkt vanaf 1997 als freelancejournalist. Zij heeft journalistieke trainingen gevolgd in Suriname, India en de Verenigde Staten.


Assembleevoorzitter Jennifer Simons ontvangt het eerste exemplaar van het boek ‘De formule van Surinaamse identiteit’ uit handen van freelance journalist Ranu Abhelakh.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May