Kort geding Staat tegen onderwijsbonden uitgesteld
26 Jan 2017, 17:07
foto
Leerkrachten voor het kantongebouw vanaf 13.15 uur. (Foto's: René Gompers)


Kortgedingrechter Suzanne Chu heeft zojuist bepaald dat het kort geding aangespannen door de Staat morgen 12.00 uur wordt voortgezet. Zij wil een comparitie van partijen houden. Zij hoeft geen vonnis te vellen indien de regering en de onderwijsbonden elkaar kunnen vinden ten overstaan van de rechter. De regering wil dat de onderwijsgevenden onmiddellijk naar school gaan. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) én Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), stelt dat er geen duurzame oplossing aan de groene tafel kan worden gevonden.

De rechter begon om 14.00 uur met de rechtszaak. Een grote groep leerkrachten heeft vanaf 13.15 uur postgevat bij het kantongebouw. De advocaat van BvL en ALS, Gerold Sewcharan, heeft aangegeven waar de actie om gaat. De herwaardering zou aanvankelijk per 1 oktober worden uitgevoerd. Deze is verschoven naar 1 januari. De regering heeft hierna tot eind maart de tijd gevraagd. De BvL en ALS hebben hier geen genoegen mee genomen.

De regering had dinsdag het besluit genomen naar de rechter te stappen nadat de BvL en ALS het aanbod om SRD 500 in januari en in februari uit te betalen, had afgewezen. Vanaf oktober krijgen de leerkrachten elke maand SRD 375 in afwachting op de herwaardering. Het aanbod is aangenomen door de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). De Staat wordt vertegenwoordigd door de advocaten Dwight Kraag en Edward Naarendorp.

De BvL en ALS hebben op 10 januari vergaderd en zijn vanaf toen in actie gegaan. Een week lang was er geen gesprek gevoerd tussen de onderwijsvakbonden en de regering. Na interventie van De Nationale Assemblee is de dialoog opgepakt, zonder het gewenste resultaat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May