VS-ambassadeur Nolan opent lustrumviering filmfestival
21 Jan 2017, 16:14
foto
VS-ambassadeur Edwin Nolan heeft het 5e filmfestival geopend. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Het vijfde filmfestival African American Equal Enjoyment van de Amerikaanse ambassade, is vrijdagavond van start gegaan. Deze eerste lustrumviering zit vol nieuwigheden. De vertoning is nu in TBL Cinemas en het avondprogramma met films voor volwassenen, is afgewisseld met twee kinderfilms. Verder is de frequentie van de scholenvoorstellingen verhoogd.

Het festival staat in het teken van het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst (tot 2015) en de Amerikaanse jaarlijkse Black History Month (februari). Het festivalthema is dan ook Equal Enjoyment. “Door de jaren heen heeft de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten (VS) vorderingen gemaakt. Wij willen die continueren en ontwikkelen in de VS”, zegt ambassadeur Edwin Nolan aan Starnieuws. Hij grijpt even terug in het verleden en noemt de Civil Rights Act (1964), de Voting Rights Act (1965), de opkomst van Afro-Amerikanen in elke sector in de VS, én de vorderingen die zijn geboekt.

De openingsfilm Hidden Figures van Theodore Melfi, is een film bij uitstek die het thema goed weergeeft. “Het werk van de drie vrouwen werd gebruikt, maar de eer kwam hen niet toe. Het gaat niet alleen om ras, maar ook om gendergelijkheid.” Volgens Nolan is gendergelijkheid nog steeds een barrière! “In de VS hebben we al een lange weg afgelegd, maar er zijn nog steeds ongelijkheden in bijvoorbeeld salarissen, soms arbeidsvoorwaarden (omstandigheden) en kansen op promotie. Het is belangrijk om hierop te focussen.”
De ambassadeur merkt ook op dat het thema een wereldwijde issue is. “Niet alleen voor de Afro-Amerikaanse groep, maar ook voor de vele minderheidsgroepen die niet kunnen genieten van dezelfde rechten. En hierop willen wij ook focussen.” Hij noemt Suriname een glanzend voorbeeld van hoe minderheidsgroepen wel kunnen samen wonen en werken.

Link thema en presidentiële verkiezingscampagnes
Het festival is dit keer in januari gestart en duurt een weekje langer. Gisteren heeft de VS ook Donald Trump als de nieuwe president gekregen. “Nee, geen link”, lacht Nolan die het festival opende, “het is dat de openingsfilm gelijktijdig is uitgekomen met de start van het festival dat voor vrijdag was gepland. Het heeft te maken met het filmschema en de bioscoop.” Er is wel een link te maken tussen het thema en recente presidentiële verkiezingscampagnes in zijn land. Gelijkheid was een issue in beide kampen. De presidentiële kandidaten hebben hun verschillende ideeën gepresenteerd, hoe zij hiertegen aankijken en welke aanpak zij voorstellen. “Het doel was hetzelfde: om de verschillen te verkleinen, en ervoor te zorgen dat personen gelijke economische en politieke kansen hebben.”

Werk aan de winkel
Vóór de aanvang van Hidden Figures, spraken filmbezoekers nog over de beëdigingsceremonie van Trump. Sommige noemen het festivalthema een hulde aan de Obama’s. Of zij gelijk hebben laat Nolan in het midden. “Wij allen danken de Obama’s voor acht jaar ambtstijd.” Obama heeft enorm veel werk verzet op het gebied van gelijkheid. Toen hij in 2008 aantrad heeft hij een ommekeer gebracht in de economische schulden. “Op dit moment kun je van alles aanhalen, om te zeggen ‘dankjewel president Obama’. Maar er is nog werk aan de winkel. We hebben nu een nieuwe president en wij zullen zien welke aanpak en benadering hij brengt. Maar ik ben verzekerd dat het werk doorgaat.”

9600 scholieren
De interesse vanuit de scholen neemt elk jaar toe, merkt Ingrid Hill, Public Diplomacy Assistant op. De ambassade heeft al 40 scholen op de lijst staan met zowat 9600 scholieren. Vorig jaar bezochten 6000 scholieren een film. Tot 24 februari worden elke donderdag en vrijdag in twee zalen tegelijk films vertoond. “Hierdoor kunnen wij een school in haar geheel, of meerdere klassen of verschillende scholen tegelijk accommoderen.”

De scholen mochten uit een selectie van 20 films kiezen. De vraag is groot voor Jessy Owens en the Gabby Douglas Story. De kick-off van de scholenvoorstelling- dit jaar buiten Paramaribo – start dinsdag in Albina. Maar liefst 400 scholieren zullen verspreid over de dag van verschillende films kunnen genieten. De organisatie brengt het festival ook naar Moengo, Coronie en Brokopondo. Voorafgaand aan de vertoning, houden bekende Surinaamse-Amerika alumni een motivatie gesprek met de scholieren.

Mensen beoordelen
Ambassadeur Nolan ziet graag dat studenten en volwassen, na het zien van een film, de boodschap naar huis meenemen van “we moeten personen beoordelen op basis van hun individuele capaciteiten, talenten en waarden, voor wie en wat zij zijn”. Hij beaamt dat het simpel klinkt, maar in de menselijke geschiedenis is dit altijd moeilijk geweest. “Beoordeel geen mensen op basis van ras, kleur, gender of seksualiteit.”

De belangstelling op festival dag één was groot. Alle 320 kaartjes waren opgehaald. Het festival duurt zes weken - tot 28 februari. De geselecteerde films vertellen de verhalen over mensen van Afrikaanse afkomst en hun worsteling in het leven voor mensenrechten en over de geboekte successen. Filmbezoekers moeten vooraf hun gratis kaartjes ophalen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May