Workshop Islamitisch bankieren geeft meer inzicht
11 Jan 2017, 22:22
foto
Centrale Bank president Glenn Gersie bedankt Hylmun Izhar (links) en Yahya Aleem-Ur Rehman (midden) voor het delen van hun kennis over Islamic Banking and Finance. (Foto: CBvS)


Functionarissen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en vertegenwoordigers van diverse ministeries en instituten hebben deze week een workshop gevolgd over ‘Islamic Banking and Finance’. Het doel van deze workshop was om de deelnemers inzicht te geven in de wet- en regelgeving van Islamitisch Bankieren en het toezicht daarop. Suriname wordt het eerste land in de Amerika’s en het Caribisch gebied waarin deze vorm van bankieren wordt geïntroduceerd.

Specifieke aspecten zoals dubbele belastingheffing, Corporate governance, Shariah corporate governance en risk management zijn behandeld tijdens de training, die is verzorgd door een deskundige van de Centrale Bank van Indonesië. Hij is aangetrokken door de Islamic Research and Training Institute (IRTI), een werkarm van de Islamic Development Bank (IsDB). De IsDB werkt al geruime tijd samen met de CBvS.

Islamitisch bankieren is een alternatief op bestaande financieringsvormen, speciaal voor het midden- en kleinbedrijf. Deze vorm van financieren zal een bijdrage moeten leveren aan de economische bedrijvigheid in Suriname, zegt de voorlichting van de CBvS. Medewerkers van het ministerie van Financiën en het daaronder ressorterende directoraat der Belastingen, het GLISS, het Bureau voor de Staatsschuld en enkele functionarissen van de Centrale Bank van Guyana hebben deelgenomen aan de workshop.

In oktober 2015 heeft IRTI reeds een vierdaagse training verzorgd waaraan meerdere financiële instellingen hebben geparticipeerd. De delegatie van de IsDB zal ook een onderzoek doen om de beperkingen in het huidige wettelijk en institutioneel raamwerk van Suriname te identificeren. Hierbij zullen aanbevelingen worden gedaan die de ontwikkeling van het Islamitisch financieren in Suriname moeten bevorderen, zegt de voorlichting van de CBvS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May