Suriname participeert in India Diaspora Dag
06 Jan 2017, 12:52
foto


Suriname zal de komende dagen weer deelgenoot zijn van de jaarlijkse Pravasi Bharatiya Divas, de Indiase Diaspora Dag conventie. Als nieuwigheid is een Jeugd PBD toegevoegd. Op uitnodiging van India, participeert vicepresident Ashwin Adhin in deze driedaagse conventie. “De regering van India heeft overwogen hem de ‘Pravasi Bharatiya Divas Samaan Award’ (onderscheiding voor prominente overzeese Indiërs in diaspora) toe te kennen op deze eerste Jeugd PBD”, zegt India ambassadeur Satendar Kumar aan Starnieuws. Deze eer is een erkenning voor zijn rol als voorbeeld voor jongeren, aangezien hij op 35-jarige leeftijd vicepresident van een land is geworden.

De 14e conventie van 7 tot en met 9 januari, is dit keer in Bangalore, Karnataka. “Suriname is een belangrijk diaspora land voor India, samen met vergelijkbare landen in Afrika en het Caribisch Gebied, waar Indiërs werden gebracht door de koloniale machten om te arbeiden op de landbouwgronden.” De multi-etnische bevolking van Suriname vormt een groot deel van de Indiase diaspora, geeft Kumar aan. “De aanwezigheid van die diaspora is de drijfveer voor de warme en vriendelijke relatie tussen Suriname en India.”

De PBD heeft als doel om de Indiase regering en deelstaten dichter te brengen bij de overzeese personen in Indiase diaspora. De jaarlijkse activiteit biedt een platform aan hen om van gedachten te wisselen over beleid, ontwikkelingen en mogelijkheid binnen de hedendaagse India. Naast plenaire sessies over verschillende onderwerpen zijn er ook tentoonstellingen en culturele programma’s.
De Indiase premier Narendra Modi houdt de openingstoespraak van de 14e PBD op zondag. President Pranab Mukherjee spreekt de afscheidsrede uit op maandag, de grote dag zelf, waarna hij de awards uitreikt.

Bijzonderheid Suriname
Een andere bijzonderheid voor Suriname is de deelname van drie Surinaamse tieners aan de Youth PBD. De tieners zijn al in India voor de ‘Know India Programma’. Adhin is hoofdgast tijdens de inauguratie van de jeugd PBD. Op deze sessie zaterdag, komen onderwerpen betreffende de jeugd aan de orde. Het thema is dan ook ‘de rol van de diaspora jeugd in transitie van India’.

In het verleden hebben de vicepresidenten Jules Ajodhia en Ramdien Sardjoe en twee Surinaamse journalisten aan de PBD geparticipeerd. Op elke PBD ontvangen prominente Indiërs in diaspora, de ‘Pravasi Bharatiya Divas Samaan Award’. Sardjoe, die zich op cultureel en politiek gebied verdienstelijk heeft gemaakt, ontving die in 2008 in Chennai.

PBD 2017 met denktank
De PBD 2017 is in meerdere opzichten uniek en verschilt met de voorgaande conventies, zegt de ambassadeur. Zo heeft de Indiase regering vooraf academici en prominente personen in diaspora uit verschillende landen bijeengebracht en een denktank gevormd. Op kosten van India, namen de Surinamers Maurits Hassankhan en Dew Sharman hieraan deel. Zij hebben zich met tientallen andere deskundigen gemengd in de discussie over de rol van Indiase diaspora en samenwerking op het gebied van handel en economie, toerisme, onderwijs en veiligheid.

PBD viering ook in Suriname
De ambassade viert de PBD maandag 9 januari ook in Paramaribo. Het is een combinatie viering met de herdenking van de Wereld Hindi conferentie. De PBD wordt wereldwijd gevierd en valt samen met de event in India, geeft Kumar aan. “Het is een nieuw initiatief in het licht van hernieuwde inspanningen van de Indiase regering om in contact te komen met niet-ingezetene Indiërs en Surinamers in Indiase diaspora.” Op het programma in het Indiaas Cultureel Centrum staan onder toespraken met de focus op de bijdrage van de diaspora en culturele optredens.

Adhin is donderdag vertrokken met zijn echtgenote, drie stafleden op zijn kabinet en een persoon op het gebied van Ayurveda. De Indiase regering draait op voor de tickets, accommodatie en het transport, conform de regelingen op het niveau van een officieel bezoek van een vicepresident, zegt Kumar.
De PBD- conventie is voor het eerst in 2003 gehouden, om de terugkeer van Mahatma Gandhi op 9 januari 1915, uit Afrika naar India te gedenken. De conventie wordt in de toekomst om de twee jaren in India gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May