Abdoel somt tal van voordelen breedband Telesur op
28 Dec 2016, 00:01
foto
Commissievoorzitter Amzad Abdoel tijdens zijn presentatie dinsdag. De commissie van rapporteurs was in openbare vergadering bijeen. (Foto: Raoul Lith)


De vaste koperkabelinfrastructuur van Telesur is 35 jaar oud. Deze koperkabelinfrastructuur is verouderd en is aan vervanging toe. De technische levensduur is gesteld op maximaal 25 jaar. De koperkabelinfrastructuur werd decennia geleden aangelegd om primair vaste telefoonverbindingen mogelijk te maken. Naast de telefoondienst worden meerdere diensten geleverd, waaronder breedbandinternet en dataverbindingen. Echter is de huidige koperkabelinfrastructuur niet in staat te voldoen aan onder andere de groeiende vraag naar hogere bandbreedtes en andersoortige diensten die over internet geleverd worden.

Deze informatie heeft het Assembleelid Amzad Abdoel dinsdag tijdens de openbare commissievergadering gegeven. Hij is voorzitter van de commissie van rapporteurs die de machtiging van de lening die de regering wil sluiten voor Telesur, voorbereid. De regering wil US$ 115,8 miljoen lenen bij de EXIM Bank van China. Minister ad-interim van Financiën, Steven Relyveld, en zijn collega Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme hebben technische vragen van de commissieleden beantwoord. Later op de dag volgt de openbare plenaire vergadering.

Abdoel ging diepgaand in op het doel van de lening. Telesur heeft een uitgebreide presentatie gegeven aan de commissie. De volksvertegenwoordiger vindt dat de informatie gegeven moet worden aan de samenleving. Abdoel legde uit dat de investering nodig is. Er is sprake van kwaliteitsafname waardoor het aantal storingen toeneemt. Dit zorgt voor een kostenverhogend effect voor de bedrijfsvoering van Telesur en voor toenemende ontevredenheid bij de klanten. Telesur bedient momenteel op het vaste koperkabelinfrastructuur circa zestigduizend vaste breedband klanten, zowel particulier, zakelijk als overheid waarbij onder andere ieder huishouden een potentiële breedband klant is. Hieruit blijkt volgens de commissievoorzitter waarom dit project van belang is voor Telesur. Er is veel belangstelling bij klanten voor breedband. Dit is uit een marktonderzoek gebleken.

Voordelen samenleving
Met het breedband netwerkproject wordt voldaan aan de behoefte van de klanten. De huishoudens zijn de grootste groep die de meeste elektronische apparaten gebruikt: smart tv’s, mobiel, IPad, tablets etc. Abdoel wees ook op de economische groei in vrijwel elke sector; op het gebied van onderwijs, distance learning, agrarisch, E-metering, handel E-payment, veiligheid, safe city, gezondheid, E-health.

Een stabiel en kwalitatief netwerk, waardoor storingen sterk verminderd worden, pleitte het lid. De werkgelegenheid neemt toe door bijvoorbeeld call centers voor afhandeling van klantenservicediensten van bedrijven, aanbieding van bundeling van diensten. Het aantrekkelijk maken van het investeringsklimaat, is volgens Abdoel een ander voordeel voor de ICT-industrie door de infrastructuur gereed te maken, zodat investeerders de mogelijkheid hebben handel te drijven in Suriname op het gebied van ICT. Abdoel somde tal van voordelen om door dit project uit te voeren. Er is genoeg informatie gegeven door Telesur om het project te kunnen toetsen. Abdoel staat vierkant achter het project.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May