DNA neemt Wet Dierenwelzijn na lange aanloop aan
21 Dec 2016, 00:01
foto
De Nationale Assemblee neemt met algemene stemmen de Wet Dierenwelzijn aan. (Beeld: DNA)


De Nationale Assemblee heeft de Wet Dierenwelzijn met algemene 37 stemmen dinsdagavond goedgekeurd. Alle fracties hebben ingestemd met de wet. De initiatiefwet is verdedigd door Jennifer Geerlings-Simons (NDP) bijgestaan door mede-initiatiefnemer Carl Breeveld (DOE). De vergadering werd geleid door vicevoorzitter Melvin Bouva. De initiatiefwet werd in 2014 ingediend. Er is een lange voorbereiding vooraf gegaan voordat de ontwerpwet kon worden aangenomen. De regering moet diverse Staatsbesluiten nog uitvaardigen waarin de besluiten nader uitgewerkt worden.

Simons, Bouva, Breeveld, commissievoorzitter Jenny Warsodikromo (NDP) en diverse andere leden spraken over een mijlpaal. Mishandeling van dieren moet tegengegaan worden door deze wet. Dieren in kleine kooien houden, hen brandmerken, mishandelen, op een onwaardige manier vervoeren, gevaarlijke dieren kweken zonder toestemming, onnodig leed berokkenen aan dieren, zullen nu strafbaar worden gesteld.

Warsodikromo zei dat het aspect 'dierenwelzijn' vaak wordt getoetst aan de hand van de 'vijf vrijheden'. Wanneer aan deze vrijheden wordt voldaan hebben dieren een goed welzijn. De voorwaarden ter garantie van dierenwelzijn is in 1993 uitgewerkt tot de 'vijf vrijheden'.

• Dieren zijn vrij van honger en dorst. Ze hebben gemakkelijk toegang tot vers water en een adequaat rantsoen;
• Dieren zijn vrij van ongemak. Ze hebben een geschikte leefomgeving inclusief onderdak en een comfortabele rustplaats;
• Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte. Er is sprake van preventie en een snelle diagnose en behandeling;
• Dieren zijn vrij van angst en stress. Er is zorg voor voorwaarden en behandelingen die geestelijk lijden voorkomen;
• Dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen. Ze hebben voldoende ruimte, goede voorzieningen en gezelschap van soortgenoten.
Warsodikromo zei dat een mijlpaal is bereikt om dieren beter te beschermen.

Diverse leden benadrukten dat het belang van de voorlichting naar de samenleving en ook overheidsinstituten. Simons zei dat met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal worden gesproken om in de vijfde en zesde klas deze wet te behandelen. De voorlichting zal vanuit De Nationale Assemblee gegeven worden, los van de informatie die de regering zal verstrekken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May