Dos Ramos geeft beveiligingstips: de do & don’ts
21 Dec 2016, 00:43
foto
Preventieve maatregelen zijn belangrijk om beroving te voorkomen.


Beveiliging is niet slechts het dragen van een wapen, maar heeft met meer factoren te maken. Dit zegt John dos Ramos, Operations Manager van Mozart Security Services. “Jij kunt een beroving voorkomen en overleven.”

De beveiligingsdeskundige hield in het weekend een voorlichtingssessie voor winkeliers en ondernemers. Hij zette enkele do & don’ts voor hen op een rijtje. De focus was op preventie en hoe te overleven als een misdadiger een wapen voor je neus houdt.

Volgens de criminaliteitsdriehoek is er een slachtoffer of waarde of target, een gelegenheid om dit te stelen en als derde een afwezigheid van bewaking of gelegenheid om de daad te plegen. “Alles begint bij ons zelf en de iedereen heeft de verantwoordelijkheid om misdaad te voorkomen”, gaf Dos Ramos aan. De gelegenheid om een misdaad te plegen wordt minder, als er goede inkijk en toezicht is. “Jij moet zien en andere moeten jou zien. Als je iets verdachts ziet, ga kijken en zorg ervoor dat de persoon jou ziet kijken.”

Berovingen overdag
In de afgelopen periode zijn de kleine winkeliers vaker slachtoffer van berovingen geweest. De beroving vindt meestal overdag plaats, de winkels zijn kleiner, hebben een stenen muur met een ingangsdeur en soms een raampje. De verlichting is slecht en de kassa is vlak naast de deur. Hij liet foto’s van enkele winkels zien. De rover kan dus snel binnenkomen, de daad plegen en wegrennen! De moderne grote winkels zijn iets meer zichtbaar, door glas en hebben deuren die via een sensor openen. Er is dus een barrière!

Hij raadt daarom aan om een pand liever van transparant glas, met aan verschillende zijde een bepaald percentage filteringglas te voorzien. “Goede verlichting is belangrijk en bouw barrières.” De meeste winkels hebben een camerasysteem. Maar de beeldkwaliteit is slecht en de plaatsing van de camera is niet strategisch genoeg, merkt hij op. “Kijk naar een luchthaven. Je hebt een hele lange weg te gaan, voordat je kunt inchecken. Je hebt geen idee hoeveel camera’s jouw gangen intussen hebben gevolgd.” Een goed camerasysteem is één met minimaal 720 pixels.

Kassa verplaatsen
Als veiligheidsoptie stelt Dos Ramos voor de verplaatsing van de kassa’s allernaast de ingangsdeur naar een locatie meer binnen in de winkel. “Laat de rover meer naar binnen lopen zodat de camera hem goed vastlegt.” Een rover heeft minimaal al één keer de winkel bezocht of langs het huis gereden om te observeren. “Hij is dus bekend met de situatie en de gangen van de winkelier/bewoner.”

Huiseigenaren kunnen liever voor een lage schutting kiezen. “Sommige huizen zie je van buitenaf niet meer, door die hoge schutting. Er gebeurt iets en niemand weet dat er binnen wordt ingebroken.” De crimineel die denkt: ‘daar is alles bedekt, er valt iets binnen te halen’. Een lage schutting werkt naar twee richtingen: zien en gezien worden! Dos Ramos wees ook op het belang van alarminstallaties en de aansluiting hiervan bij een professioneel beveiligingsbedrijf.

Overleven: draal niet en geef geld!
Wordt je onder schot gehouden, “blijf rustig”, zegt Dos Ramos. “Ongeacht hoeveel waarde je hebt, je leven en dat van je gezin zijn meer waard.” Hij drukte de aanwezigen op het hart om niet te dralen, discussiëren, vechten of een eigen wapen te trekken. “Geef gelijk, want dit is je grootste kans op overleven.” Het is een emotioneel moment, “maar hoe langer je die man daar houdt, hoe zenuwachtiger hij wordt, terwijl zijn vinger op de trekker is!”

Andere tips zijn de dader(s), het wapen en de vluchtroute goed observeren en goed buurtcontact onderhouden. “Bundel, werk samen, werk met pinpas. Vermijd grote contante betalingen en zet een bord 'hier mag je met niet meer dan SRD 150 cash betalen.” De beveiligingsdeskundige presenteerde ook de ‘Tien Geboden’. Hierin staan nog meer ‘do & don’ts, die elke burger kan toepassen voor de eigen veiligheid.

De inleiding van Dos Ramos was deel van de informatiesessie over brand- en vuurwerkveiligheid en beveiliging, georganiseerd door de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS). De belangenorganisatie houdt op 9 januari 2017 de grote ‘Veiligheidsdag’. “We zullen dan meerdere deskundigen hebben die dieper en gedetailleerder ingaan op de onderwerpen”, zegt WOVS-voorzitter Gretl Wolfram aan Starnieuws.
pdf-icon.gif WOVS_Mozart_-_De_tien_geboden.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May