Ondernemers krijgen voorlichting KBS
20 Dec 2016, 05:48
foto
Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) heeft een informatie sessie gehouden over veiligheid. (Foto: Ranu Abhelakh)


De belangenorganisatie Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) heeft in het weekend een informatiesessie gehouden over veiligheid. De sessie, in de KKF-hal was open voor alle belangstellenden die kennis konden opdoen over brand- en vuurwerkveiligheid en beveiliging! De WOVS houdt 9 januari 2017 de grote 'veiligheidsdag', zegt voorzitter Gretl Wolfram aan Starnieuws. “Deze sessie is bedoeld om te kijken waar de interesse van de winkeliers en ondernemers voor dit onderwerp vooral ligt.”

Voorlichter Ulrich Coats van het Korps Brandweer Suriname (KBS) beet de spits af en richtte zich op brandoorzaken en preventie. Het aantal branden in 2013, 2014 en 2015 zijn respectievelijke 178, 176 en 200. Voor dit jaar - tot november, staat de teller al op 103 branden. Onderzoek naar de oorzaak van branden wijst uit dat elektriciteit/stroom de lijst topt, gaf Coats aan. Men moet dan denken aan powerstrips en verlengsnoeren die verkeerd worden gebruikt en overbelast raken. De voorlichter benadrukte dat ongeacht de kwaliteit van de powerstrips, mensen moeten letten op het juiste gebruik van het apparaat.

Vluchtwegen oefenen
De andere brandoorzaken zijn te vinden in de keuken. Bijvoorbeeld gasleidingen en koppelingen die soms met een stuk plakband zijn afgewerkt. Op de lijst staan ook kinderen die met vuur spelen, brandstichting en onbekend. Coats wees op het belang van vluchtwegen en -plannen en deze regelmatig te oefenen met het gezin en of de werknemers. De brandweer inspecteert ook tijdens bouwwerkzaamheden, “jullie kunnen de brandweer liever al uitnodigen voor inspectie wanneer u de eerstesteenlegging doet”. Er is verder gewezen op het plaatsen van rookmelders, de life savers. “Een beetje rookontwikkeling en die melder piept direct, zodat je tijd hebt om het pand te verlaten.” Brandplusapparaten, blusdekens en sprinklers zijn andere veiligheidsopties.

28 containers vuurwerk
Brandweerman Iwan Marengo van de KBS-afdeling Preventie ging in op vuurwerk vergunningsvoorwaarden, KBS inspectie, opslag en veiligheid. Vanaf 27 december tot en met 2 januari 2017 mag men vuurwerk verkopen en afschieten. “Er zijn al 28 containers vuurwerk binnen. Ik weet niet of er nog meer komen. Vorig jaar was er meer binnengehaald. Wij hopen dat de Surinamers minder hebben ingekocht dit jaar. Wij hopen dat er zich dan ook minder ongelukken voltrekken. Maar dit is gewoon een aanname.”

De brandweer heeft een lijst van de procureur-generaal met verboden vuurwerk. Hierop staan onder andere Colored Flower, Whisteling Thunder en Crazy Robots. “Maar nu blijkt dat bijna elk uur de naam verandert, bijvoorbeeld Bin Laden, Saddam Hussain, misschien komen we Trump nog tegen. Maar ook ‘I love Su’. Het is de handel, maar onze kinderen krijgen de ongelukken”, benadrukte Coats.
Kleinhandelaren (winkeliers) moeten hun niet-verkocht vuurwerk conform de vergunning, terugbrengen naar de importeur, zegt Marengo. “Dit gebeurt niet altijd. Wij komen situaties tegen dat de winkelier het opslaat in een spijsolie doos, onder het mom van ‘ik ga voor Chinees Nieuwjaar bewaren en dan verkopen’.” Naast een wetsovertreding, betekent dit ook (explosie)gevaar voor eigen leven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May