Russische ambassadeur in Ankara doodgeschoten
19 Dec 2016, 15:01
foto
Ambassadeur Andrei Karlov bezocht een fototentoonstelling toen er op hem is geschoten. (Foto: AP)


De Russische ambassadeur in Ankara is vandaag neergeschoten bij een aanslag op een kunstgalerie in de Turkse hoofdstad. Het Russische persbureau RIA meldt dat de diplomaat is overleden aan zijn verwondingen.

Volgens het persbureau Anadolu is de schutter kort na de aanval “geneutraliseerd.” De aanval markeert een van de ernstigste doorloopeffecten van het Syrië-conflict in Turkije. De betrekkingen tussen Moskou en Ankara liggen al lange tijd overhoop in het conflict. De twee ondersteunen tegenover elkaar staande partijen.

Ambassadeur Andrei Karlov was bezig met een toespraak bij de opening van een fototentoonstelling. De krant Hurriyet zegt dat Turkse speciale troepen het gebouw hadden omsingeld. NTV zegt dat drie andere mensen gewond zijn geraakt. Het geweervuur klonk nog enige tijd na de aanval, maar is nu gestopt. De aanvaller zou volgens de krant Hurriyet islamitische slogans hebben gescandeerd.

Rusland en Turkije zijn betrokken bij het conflict over de grens in Syrië waar meer dan twee miljoen Syrische vluchtelingen zich hebben gevestigd. Turkije is een fervente tegenstander van president Bashar al-Assad, terwijl Rusland troepen en de luchtmacht heeft ingezet ter ondersteuning van de Syrische leider.

De spanningen zijn in de afgelopen weken geëscaleerd waarbij door Rusland gesteunde Syrische troepen hebben gevochten om de controle over het oostelijke deel van de stad Aleppo. Die gevechten hebben geleid tot een stroom van vluchtelingen.

Het was niet meteen duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd. Militanten van de Islamitische Staat zijn actief geweest in Turkije en hebben verscheidene aanslagen uitgevoerd op Turkse doelen.

Een foto gepost op Twitter laat een man in een zwart pak met een pistool zien. Hij staat dichtbij het podium in de galerie, waarvan de muren zijn behangen met foto's. Vier mensen, onder wie iemand die leek op de ambassadeur, lagen op de vloer.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May