Jogi wil transparantie over interventie dollars
19 Dec 2016, 00:43
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vraagt zich af waarom de Staat 5 miljoen US dollar intervenieert om de wisselkoers omlaag te brengen. "Er zijn eerder miljoenen dollars op de markt gebracht door de Centrale Bank van Suriname, waardoor de monetaire reserve geslonken is. Hoe lang gaat er nu worden geïntervenieerd en wie komen in aanmerking voor de goedkopere dollars?," vraagt Jogi in gesprek met Starnieuws.

De volksvertegenwoordiger voert aan dat in De Nationale Assemblee gevraagd is om transparantie. "Maar de lijst van de importeurs is nooit aan ons verstrekt. Dit werkt corruptie in de hand," meent Jogi. Het is volgens hem ook niet te controleren of de goederen die met goedkopere dollars geïmporteerd worden, daadwerkelijk tegen een lager tarief wordt verkocht.

Jogi vindt het ook opvallend dat niet de Centrale Bank, maar de Staat de US dollars beschikbaar heeft gesteld aan de banken. "Is de Centrale Bank onder curatele gesteld van het Internationaal Monetair Fonds? Of bepaalt de regering het monetaire beleid," vraagt de VHP-topper zich af.

Hij vraagt zich af hoeveel geld gestopt zal worden om de dollars beheersbaar te maken. Vanwaar zullen de deviezen gehaald worden. "Op deze manier is er geen sprake van dat de koers wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Zolang er niet meer deviezen worden verdiend en het volk geen vertrouwen heeft in de regering, zal de vlucht in vreemde valuta blijven," meent Jogi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May