Staatshoofden die werden 'impeached'
19 Dec 2016, 13:03
foto
Andrew Johnnson was de 17e president van de VS.


Met 'impeachment' wordt bedoeld dat staatshoofden en of regeringsleiders meestal door de volksvertegenwoordigers in hun eigen land in staat van beschuldiging worden gesteld, vanwege onwettige activiteiten en op grond daarvan vaak verwijderd worden uit hun ambt. Hoewel sommigen niet worden afgezet vanwege voornamelijk onvoldoende parlementaire steun, kunnen zij nationaal en internationaal aanzienlijk aan macht, aanzien en invloed inboeten.

Momenteel is aan de Zuid-Koreaanse president, Park Geun-hye, door leden van haar eigen ‘Saenuri’ Partij, een ultimatum gesteld om een tijdlijn vast te stellen voor beëindiging van haar termijn uiterlijk 30 april 2017. Park Geun-hye, de 11e president van Zuid-Korea, wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn in een corruptieschandaal van miljoenen dollars van haar vriendin en confidante Choi Soon-sil. Park’s presidentiële bevoegdheden zijn opgeschort en zijn nu in handen van de premier Hwang Kyo-ahn. De 64 jarige Park Geun-hye trad aan in 2013, haar huidige termijn loopt officieel tot 2018.

Hieronder volgt een lijst van enkele belangrijke en invloedrijke staatshoofden die hun macht verloren/bijna verloren vanwege dit politieke 'impeachment' mechanisme:

Bucaram, Abdala
Abdala Bucaram was heel kort president van Ecuador i.e. van 10 augustus 1996 tot 6 februari 1997. Als president kreeg hij de bijnaam El Loco (de Gek), een bijnaam die hijzelf leuk vond. Na harde economische maatregelen, die resulteerden in massale volksprotesten besloot het Nationaal Congres van Ecuador om hem af te zetten nadat de Congresleden hem mentaal ongeschikt verklaarden om het land te leiden. Zijn zogenaamde gek zijn is nooit bewezen!

Clinton, William Jefferson (Bill)
Naar aanleiding van het Monica Lewinsky schandaal werd Bill Clinton in 1998 'impeached' door het Huis van Afgevaardigden op beschuldiging van meineed en obstructie van de rechtsgang. Hij werd beschuldigd van meineed in zijn getuigenverklaring in de Paula Jones ongewenste intimiteitenzaak in 1994 en pogingen om in 1998 zijn relatie met de voormalige Witte Huis stagiaire te verbergen. De motie van beschuldiging kon niet worden aangenomen omdat de Senaat er niet in slaagde een twee-derde meerderheid te halen, die vereist is om de Amerikaanse president uit zijn functie te ontheffen. Bill Clinton werd van beide aanklachten vrijgesproken en maakte zijn termijn als 42ste president van Amerika volledig af.

Fujimori Alberto
Alberto Fujimori, de zoon van Japanse immigranten, was president van Peru van 1990 tot 2000. Na beschuldigingen van grootschalige corruptie, mensenrechtenschendingen en verscheidene andere criminele activiteiten, vluchtte hij naar Japan waar hij zijn aftreden als president aankondigde. De Japanse regering weigerde herhaalde malen verzoeken van Peruaanse autoriteiten om uitlevering vanwege Fujimori’s dubbele nationaliteit. Uiteindelijk werd Fujimori gearresteerd in Chili en na een langdurige juridische strijd werd hij uitgeleverd aan Peru in 2007, waar de nu 78 jarige oud president werd veroordeeld voor diverse misdaden waarvoor hij nu een gevangenisstraf uitzit van in totaal 25 jaar.

Johnnson, Andrew
Andrew Johnnson was de 17e president van de Verenigde Staten van Amerika, die aan de macht kwam na de moord op president Abraham Lincoln in 1865. Zijn veto van de burgerrechten- wetten en zijn oppositie tegen het 14e Amendement maakte de Republikeinse partijleden zo boos dat zij de zogenaamde 'Tenure of Office Law' in 1867 aannamen om de presidentiële macht in te perken. Toen Johnnson die wet overtrad door zijn pogingen om de minister van Oorlog, Edwin Stanton, in 1868 te ontslaan, werd hij 'impeached'. Na een strijd van drie maanden in de Senaat werd Andrew Johnnson vrijgesproken omdat de Republikeinse senatoren 1 stem te kort kwamen voor de vereiste twee-derde meerderheid.
Let wel, in die tijd men sprak van de Minister van Oorlog en niet zoals heden ten dage van de Minister van Defensie.

Katsav, Moshe
De in Iran geboren Israëlische president Moshe Katsav was in functie van 2000 – 2007. Aan het einde van zijn termijn werd hij door een vrouwelijke ondergeschikte beschuldigd van verkrachting en door enkele anderen van seksuele intimidatie. Als onderdeel van een schuldbekentenis trad hij in 2007 af, maar kwam later hierop terug en zwoer zijn onschuld te bewijzen. Maar dat kon hij niet waarmaken, in 2011 werd hij veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf, een uitspraak die door het Israëlische Hooggerechtshof werd bevestigd. In december 2011 begon Katsav, de 8ste president van Israel zijn straf in de Maasiyahu gevangenis in de stad Ramla.

Lugo, Fernando
Fernando Lugo, een voormalige priester en bisschop, was president van Paraguay van 2008-2012. Zijn beëdiging in 2008 markeerde de eerste keer dat in de geschiedenis van Paraguay de regerende Colorado partij vreedzaam de macht overdroeg aan een gekozen kandidaat van de oppositie. Hij werd 'impeached' vanwege in functie gepleegde ambtsmisdrijven en in een bliksem 'impeachment' rechtszaak werd hij afgezet. Hoewel Lugo, de 66ste president van Paraguay, zijn afzetting een parlementaire coup noemde, accepteerde hij deze zonder boosheid, terwijl de omliggende landen op het continent zijn afzetting typeerden als een 'coup d’état'.

Perez, Carlos Andres
Carlos Andres Perez, ook bekend als CAP en El Gocho was de 39ste en 42ste president van Venezuela. Zijn eerste termijn van 1974-1979, ook genoemd Saudi Venezuela, was een periode van economische groei en nationale welvaart die te danken was aan de enorme inkomsten uit de olie-industrie.
Zijn tweede termijn van 1989 – 1993 was een catastrofe, het was een periode van economische teruggang, van een volksrevolte, Caracazo genoemd en van twee coup pogingen in 1992. In mei 1993 werd hij het eerste Venezolaanse staatshoofd dat door het Hooggerechtshof uit zijn functie werd gezet vanwege verduistering van 250 miljoen bolivars uit een presidentieel fonds.

Perez, Otto
Sedert Guatamala’s terugkeer in 1986 naar democratische verkiezingen was Otto Perez de eerste oud militaire officier die in 2011 gekozen werd tot de 43ste president van het land. Hij werd in staat van beschuldiging gesteld mede door internationale vervolgingsambtenaren toen met medewerking van de VN een aan corruptie gelieerde ring (La Linea) werd ontdekt, die zich afspeelde op het gebied van de douaniers en importeurs. Zijn vice president Roxana Baldetti was hierbij betrokken, zij moest in mei 2015 aftreden en werd direct gearresteerd. In augustus van dat jaar presenteerden de justitiële autoriteiten, bewijzen van Perez’ betrokkenheid in die corruptie ring. In een stemverhouding van 132–0 stemde op 1 september 2015 het Congres van Guatamala voor het beëindigen van de presidentiële immuniteiten van Perez, op 2 septemder 2015 bood hij zijn ontslag aan. Op 3 september 2015 werd hij gevangen genomen en wacht nu in de Matamoros gevangenis op zijn veroordeling.

Rousseff, Dilma
Dilma Rousseff, was de 36ste president van Brazilië, die in functie was van 2011 tot haar afzetting in augustus 2016. De eerste vrouwelijke president van Brazilië werd door de Senaat van het land door een ruime meerderheid schuldig bevonden aan het manipuleren van het federale budget. Rousseff en haar aanhangers noemden haar 'impeachment' een coup van haar politieke rivalen, maar analisten zowel in Brazilië als daar buiten noemden de beschuldigingen een onontkoombaar gevolg na jaren van enorme corruptieschandalen die uiteindelijk resulteerden, dat het Braziliaanse volk zich tegen de eens populaire president keerde.

Wahid, Abdurrahman
Abdurrahman Wahid, liefkozend Gus Dur genoemd was president van Indonesië van 1999 tot 2001. Hij was de eerste gekozen president na de periode van 32 jaar dictatuur van Soeharto. Wahid was de kampioen van mensenrechten en bescherming van etnische minderheden in de Gordel van Smaragd. Maar zijn excentriek gedrag, veelvuldige vervanging van ministers en een compleet chaotische overheidsadministratie ontgoochelden zijn enorme aanhang. Ook zijn ministers keerden zich tegen hem, onder wie, de latere president Susilo Bangbang Yudhoyono en vice president Megawati Soekarno Putri. Hij werd door de DPR, het Indonesische parlement, uit zijn functie gezet in juli 2001 en opgevolgd door zijn vice president, Megawati Soekarno Putri.

Rudie Alihusain

Bronnen: Times of India, 9 december 2016
The Guardian, 1 september 2016
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May