Simons wil systeem dat welzijn creëert voor eenieder
18 Dec 2016, 18:27
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in gesprek met haar collega van UAE Federal Council van Abu Dhabi, Amal Al Qubaisi.


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is intussen terug in Suriname. Zij heeft de vrouwelijke voorzitters van parlementen toegesproken in Abu Dhabi. "Het zwaartepunt van de toespraak lag vooral op het gebrek aan voortgang vanwege belangen van vooral corporations. Wij als parlementen moeten daaraan werken, anders zullen wij in de komende periode ook weer stil blijven staan," zegt Simons in gesprek met Starnieuws.

De milieuvervuiling vormt niet alleen een bedreiging voor de aarde, maar ook voor de voortbestaan van de mensheid. Arme landen worden vaker geconfronteerd met overstromingen, stormen en droogte waardoor de bewoners gedwongen zijn om zich te verplaatsen naar veiligere gebieden. Bovendien worden hun gewassen aangetast waardoor zij honger lijden. Parlementen moeten hun besluitvormingsprocessen versterken, transparanter worden voor de gemeenschap en samenwerken met andere parlementen om deze problemen te kunnen aanpakken, zei Simons in haar toespraak.

“Wij kunnen het tij keren, maar dat kan alleen als wij willen werken aan een economisch systeem dat de mensenrechten respecteert en de gezondheid van de mens en aarde plaatst boven financieel gewin voor enkelen op kort termijn. Wij moeten af van een systeem dat slechts onophoudelijk streeft naar groei. Wij moeten naar een systeem dat welzijn creëert, een goed leven voor eenieder," beklemtoont de Assembleevoorzitter.

"De productieprocessen vervuilen niet alleen de lucht, land en water, maar ook ons eigen lichaam door het gebruik van pesticiden en andere giftige stoffen in de landbouw. Ons leefpatroon toont aan, dat de huidige leefwijze niet alleen een bedreiging vormt voor het milieu, maar ook voor onze eigen gezondheid."

De wereldwijde epidemie van niet overdraagbare aandoeningen is nu vrij duidelijk. De leeftijd van personen die sterven aan de gevolgen van diabetes, kanker en nierfalen, wordt steeds lager. Hoewel onze genen de laatste vijftig jaar niet zijn veranderd legt wetenschappelijk onderzoek een link met de manier hoe wij ons voedsel produceren, de handel en de manier waarop wij leven. De verslechterde gezondheid van onze omgeving is nadelig voor het welzijn van honderden miljoenen personen wereldwijd, zelfs in de meest ontwikkelde landen. Hoewel wij al jaren hierover praten, moet er dringend actie hiertegen worden ondernomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May