Van Dijk-Silos: Staat onttrekt zich niet aan zorgplicht
18 Dec 2016, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt in gesprek met Starnieuws dat in augustus een schriftelijke instructie is gegeven over de medische zorg van arrestanten en gedetineerden. "Ik wens geen consequenties van foute interpretatie van mijn brief te dragen," zegt de bewindsvrouw. "De Staat onttrekt zich helemaal niet aan haar zorgplicht. Het gaat om het managen van uitgaven," legt Van Dijk-Silos uit.

Bij de behandeling van de zaak Romano Meriba vrijdag, bleek dat medeverdachte Anthony C. reeds vier maanden terug naar de specialist moest omdat er een kogel in zijn hoofd zit. Volgens officier van justitie, Duncan Nanhoe, kan de verdachte niet worden behandeld op basis van de brief van de minister. Hij gaf aan dat de Staat niet wenst op te draaien voor de medische kosten van specialisten. De advocaten van de verdachten hebben heftige kritiek geleverd op de mededeling. Kantonrechter Rewita Chatterpal stelde dat de basiszorgverzekering van Anthony C. zo spoedig als mogelijk in orde gemaakt moet worden.

De minister heeft in de brief aan het managementteam van het Korps Penitentiaire Ambtenaren erop gewezen dat in oktober 2014 de Wet Nationale Basiszorgverzekering in werking is getreden. Justitie en Politie wordt regelmatig geconfronteerd met torenhoge rekeningen voor medische zorg aan arrestanten en gedetineerden. Deze rekeningen worden volgens de brief van de minister ter betaalbaarstelling aangeboden zonder de verzekeringsstatus van de zorgbehoevende na te gaan. "Deze situatie zorgt voor onnodige extra kosten voor de overheid omdat de kosten in geval van de zorgbehoevende verzekerd is, kunnen worden afgewenteld op de verzekeraar," staat in de brief.

In de brief zijn instructies gegeven hoe gehandeld moet worden bij de insluiting van personen. De verzekeringsstatus van de verdachte dient te worden geregistreerd. Indien een arrestant verzekerd is, geschiedt de behandeling volgens de vastgestelde procedures. Indien iemand niet verzekerd is, zal de bemiddeling van de maatschappelijke dienstverleners ingeroepen worden. De medische zorg die gesloten wordt ten laste van de Staat beperkt zich tot het basiszorgpakket tenzij de minister toestemming verleend hiervan af te wijken.

U kunt de brief van de minister van Justitie en Politie hier downloaden.
pdf-icon.gif brief_1.jpg     pdf-icon.gif brief_2.jpg                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May