India verhoogt beurzen aanbod voor Suriname
18 Dec 2016, 09:22
foto
Surinaamse bursalen genieten van de Indiase cuisine tijdens de jaarlijkse Itec-viering van de Indiase ambassade. (Foto's: Ranu Abhelakh)


India heeft het jaarlijks aanbod van beurzen en trainingen voor Suriname van 20 naar 30 gebracht. Ongeveer 400 Surinamers hebben de afgelopen jaren een training gevolgd onder het Indian Technical & Economic Cooperation Programme (Itec).

“Vrienden, ik verzoek u dringend om het woord te verspreiden over deze trainingen en cursussen voor potentiële kandidaten in Suriname”, zegt ambassadeur Satendar Kumar. De diplomaat heeft vrijdagavond tijdens de viering van de jaarlijkse ITEC-dag op zijn residentie gesproken. Tientallen bursalen die in India hebben gestudeerd, waren te gast. Onderwijsdirecteur Nastasia Bennanon heeft India bedankt voor alle opleidingsmogelijkheden. Wie de extra kennis heeft opgedaan, moet dat ook toepassen op de werkplaats, vindt ze. Die personen werken zo ook mee aan de ontwikkeling van het land.

Het Itec-beurzenjaar loopt van april 2016 tot april 2017. De ambassade heeft voor 2016 pas 19 goedgekeurde beursaanvragen binnen. Momenteel volgen vijf Surinamers een Itec-training in India. Een Itec-programma is niet alleen training, maar biedt genoeg gelegenheid aan de deelnemer om van India’s rijke cultuur, diversiteit, geschiedenis en entertainment te genieten, benadrukt Kumar. Het Itec-programma richt zich op India’s ontwikkelingssamenwerkingsbeleid met een grotere visie van één wereld of Vasudaiva Kudumbakam of de wereld is één familie, vertelt de ambassadeur.

Het beurzen aanbod voor Suriname was vanaf 2008 van 40 naar 20 open plekken teruggevallen. Kumar is tevens de niet-residerende ambassadeur voor St. Lucia en Barbados. De burgers uit deze landen en de Surinamers benutten de aangeboden studiemogelijkheden niet optimaal, merkt hij op. “Ik geloof dat de afstand hen afschrikt.”

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken biedt jaarlijks 10.000 Itec-trainingen aan 47 verschillende universiteiten. De Indiase Staat telt US$ 30 miljoen per jaar neer voor deze trainingen, die variëren tussen de 2 en 52 weken. Naast de Itec-opties, zijn er ook studiebeurzen, zoals het Scholarship Programme for Diaspora Children’.

Diaspora Dag
Ook biedt India onderwijsopties aan onder het Know India Programma (KIP). Dit is speciaal voor jongeren tussen 18 en 26 jaar in Indiase diaspora tot vier generaties terug kunnen. Op dit moment zijn er drie Surinaamse tieners in India die meedoen aan de 37ste en 38ste KIP. Deze worden in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh en Kerala gehouden. Een bijzonderheid voor deze drie is hun deelname aan de Youth Parvasi Bharatya Divas (PBD) op 7 januari 2017, in Bangalore. Zij zijn ook aanwezig op de inauguratie van deze 14de Indiase Diaspora Dag conferentie. Vicepresident Ashwin Adhin is ere gast tijdens de jeugd PBD. Hij leidt een kleine delegatie vanuit Suriname en reist begin januari af naar India.

In 2015 hadden Suriname autoriteiten gezegd dat er Instituut voor Studiebeurzen, Onderwijsinformatie en Evaluatie zou worden opgezet. Dit om alle buitenlandse beurzen en aanvraagprocessen centraal te coördineren en Surinamers meer voor te lichten over de diverse beurs aanbiedingen.

Naast toespraken, was er een videoboodschap over Parvasi Bharatya Divas India en konden de aanwezigen genieten van de Indiase cuisine en muziek. Enthousiastelingen deelden onderling hun ervaringen in India, terwijl anderen aan het netwerken waren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May