Raadsman Pick: Zaak Meriba is zwaar opgeblazen
17 Dec 2016, 00:00
foto


Advocaat Benito Pick die samen met collega Raoul Lobo de verdachte Romano Meriba bijstaat, voerde op de rechtszitting vrijdag tegenover kantonrechter Rewita Chatterpal aan, dat de zaak van zijn cliënt zwaar is opgeblazen. Volgens Pick gaat het om een beroving waarbij er niets met de benadeelde is gebeurd. Daarnaast heeft hij zijn geld teruggekregen. Meriba wordt samen met Ruben S. (39), Errol S. (41) en Anthony C. (55) verdacht van het beroven van de ondernemer R.S. op 9 november 2015.

De advocaat merkte op dat deze zaak zo waar lijkt. Zwaar gewapende politiemannen, volle zaal, vier prowagens en extra beveiliging, terwijl het om een 'simpele beroving' gaat. Poging tot doodslag van een politieambtenaar zal volgens de raadsman niet bewezen worden, omdat Meriba niet ter plekke was. Ook is er geen bewijs dat Meriba de beroving gepleegd heeft of de beroving gepland heeft. Hij voerde samen met collega Lobo aan dat Meriba reeds dertien maanden in detentie zit. De kantonrechter antwoordde de raadsman dat de zware beveiliging te maken heeft met Meriba zelf. Hij heeft aangegeven dat hij vreest voor zijn leven.

Officier van justitie, Duncan Nanhoe, vroeg de kantonrechter om niet mee te gaan met het verzoek van de raadslieden om de verdachte voorlopig op vrije voeten te stellen. Hij voerde aan dat de tijdlijn van het over en weer bellen van Meriba en de doodgeschoten Siegmund Struiken, overeenkomen. Meriba bleef erbij dat hij een van zijn mobiele telefoons aan Melvin Tob had gegeven. Na de dood van Tob is er daarmee nog gebeld. Nanhoe vroeg zich of Tob vanuit de hemel toen nog een laatste telefoonoproep pleegde. Uit de telefoonuitdraai blijkt dat Meriba gebeld heeft op verschillende dagen. De gedetailleerde verklaringen van Errol S. en van Anthony C. kunnen gestaafd worden met de telefoonuitdraai. Ook de moeder van Errol S. heeft gezien dat Meriba haar zoon die bewuste ochtend heeft opgehaald.

Meriba zei aan de rechter dat hij graag bij zijn kinderen wil zijn. “Ik weet dat het een zeer gevoelige zaak is, maar ik heb geen voornemens om weg te gaan. Ik heb geld en ben ondernemer, ik kon toen al weggevlucht zijn. Maar, ik wilde mijn naam zuiveren en ik heb geen reden om te liegen voor u. Voordat ik mijn verklaringen afgelegd had, had ik de verklaringen van de anderen al gelezen”, gaf Meriba eerlijk toe.

Chatterpal wees het verzoek voor voorlopige invrijheidstelling af. Zij voerde aan dat de providers mogelijk een storing op 9 november hadden, maar de overige dagen waren correct. Meriba ontkent gebeld te hebben met Errol S., maar Anthony C. had ruim voor Meriba, gedetailleerde verklaringen afgelegd over de beroving. De kantonrechter wees erop dat het gaat om berovingen met geweld. Daarnaast was er een getuige a decharge gehoord die gelogen had over zijn verklaringen. Hij had verklaard dat hij ooggetuige was. Bij nader onderzoek bleek dat hij ten tijde van de beroving in detentie zat en dus niets gezien had. Volgens de kantonrechter zijn er nog voldoende ernstige bezwaren die overeind staan. Op 25 januari zal het Openbaar Ministerie zijn requisitoir houden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May