Cuba biedt rum als aflossing miljoenen schuld
17 Dec 2016, 17:08
foto
Cubaanse rum is populair in de Tsjechische Republiek. (Foto: Reuters)


Cuba is met een ongewoon voorstel gekomen om zijn schuld van miljoenen dollars terug te betalen aan de Tsjechische Republiek. Functionarissen in Praag zeggen dat Cuba de schuld van US$ 276 miljoen wil betalen met flessen van zijn beroemde rum.

Het Tsjechische ministerie van Financiën zegt dat Havana deze mogelijkheid heeft geopperd tijdens de recente onderhandelingen over de schuld. Cuba moet de Tsjechische autoriteiten US$ 276 miljoen betalen. En als het bod wordt aanvaard zullen de Tsjechen genoeg Cubaanse rum hebben voor meer dan een eeuw.

Praag heeft echter laten weten dat hij er de voorkeur aan geeft om ten minste een deel van de schuld in contant geld terug te krijgen. De schuld van Havana gaat terug in de Koude Oorlog - toen Cuba en wat op het moment Tsjecho-Slowakije was, deel uitmaakten van het communistische blok.

Cuba heeft nu niet veel geld, maar wel veel rum - vandaar dit ongebruikelijk voorstel, zegt BBC-correspondent Rob Cameron in Praag. Het Tsjechische ministerie van Financiën heeft gezegd dat de terugbetaling mogelijk was, ofwel met rum of farmaceutische geneesmiddelen.

Maar Cubaanse geneesmiddelen ontbreken de EU-certificering, zodat de terugbetaling met een traditionelere medicijn - populair in de Tsjechische Republiek - gemakkelijker te regelen zal zijn, voegt correspondent Cameron eraan toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May