BDT waarschuwt minister Pengel voor mogelijke onrust
17 Dec 2016, 02:10
foto


Als de minister van Volksgezondheid Patrick Pengel geen onrust wil, zal hij garant moeten staan voor een lening die het Bureau voor Dak- en Thuislozen (BDT) bij een lokale bank wil nemen. De lening is, zoals het er nu uitziet, het laatste redmiddel om het BDT uit zijn financiële nood te halen. Directeur Reza Doekhie zegt dat alle mogelijkheden om de regering te bewegen de subsidies aan de instelling uit te keren, uitgeput zijn. Minister Pengel om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er een structurele oplossing nodig is. De subsidie-aanvragen worden beoordeeld door het ministerie van Financiën.

De voornaamste taak van het BDT is te zorgen voor de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen. Daarvan zijn er 40 cliënten die er wonen en 125 die dagelijks binnenstappen voor een broodmaaltijd, schone kleding en om te douchen. Een overzicht van de schuldenlast laat zien dat over de periode oktober en november 2016 ruim SRD 130.000 moet worden betaald aan de bakkerij, kokkinnen en huisbazen. Dan zijn er nog de kosten voor nutsvoorzieningen, inkoop van goederen en salarissen waarvoor er nu geen geld is.

Doekhie geeft aan dat voor dit jaar SRD 2 miljoen aan subsidie voor het BDT is goedgekeurd. Van dat bedrag is geen cent aan subsidie geautoriseerd. Hij wijst er op dat het BDT in zijn tienjarig bestaan voor het eerst in zo een slechte financiële positie is beland. Door strakke, bijna onmenselijke bezuinigingen en de bijdrage van SRD 125 van 15 cliënten per maand, heeft de instelling tot nog toe het hoofd boven water kunnen houden. "Maar nu is de rek er helemaal uit."

De BDT-directeur ergert zich er aan dat de laatste subsidie-aanvraag voor het derde kwartaal is afgewezen met als argument dat het BDT over voldoende liquide middelen beschikt. Dat, terwijl er volgens Doekhie een duidelijk financieel overzicht is overgelegd, waarin het tegendeel wordt bewezen. "Er is geen geld in kas. Ik weet niet hoe de salarissen deze maand zullen worden uitbetaald." De directeur is bezig geld te lenen bij de bank, maar omdat het BDT geen onderpand heeft, zal de Volksgezondheid minister middels een brief garant moeten staan.

Minister Pengel zegt dat er overleg is tussen Volksgezondheid en BDT. De subsidie-aanvragen worden doorgestuurd naar Financiën. Deze worden beoordeeld. Door een technisch probleem, omdat er beslag was gelegd op de rekening van BDT, zijn er misverstanden ontstaan. Deze kwestie wordt rechtgetrokken. Daarnaast zal er gewerkt worden met diverse instellingen om een structurele oplossing te vinden voor opvang van dak- en thuislozen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May