Farc verbant vijf regionale leiders
15 Dec 2016, 18:02
foto
Een Farc-rebel op de wacht. (Foto: AFP)


De Colombiaanse Farc rebellengroep heeft vijf regionale leiders verbannen, omdat ze weigeren om te demobiliseren en deel te nemen aan het vredesproces dat met de overheid is overeengekomen. De Farc heeft er bij andere leden op aangedrongen “dit kansloos pad” niet voort te zetten.

Onder de voorwaarden van het akkoord, zullen de rebellen hun gewapende strijd opgeven en uitgroeien tot een politieke partij. Er bestaat bezorgdheid dat veel rebellen liever willen blijven in de zeer winstgevende cocaïne smokkelhandel die de Farc in sommige gebieden controleerde. De winsten uit de productie van cocaïne en de drugshandel werden gebruikt om de activiteiten van de Farc te financieren.

"Het pad van de vrede mag niet worden gehinderd door een groep van roekeloze mensen die de verlangens van vrede van het overgrote meerderheid van ons volk negeren en zich storten van een klif van persoonlijke ambitie," zei de Farc in een verklaring.

De vijf commandanten waren gevestigd in een jungle gebied in het zuidoosten van Colombia. Tot een paar dagen geleden heeft de Farc gezegd dat ze “taken uitvoerden van de commando in de organisatie. " Het gaat om Gentil Duarte, Euclides Mora, John Cuarenta, Giovanny Chuspas en Julian Chollo. Eén van hen heeft deelgenomen aan de vredesonderhandelingen in de Cubaanse hoofdstad Havana die bijna vier jaar hebben geduurd, meldt persbureau Reuters. Vermoed wordt dat zij hun basis hebben verlaten met een groep strijders, geld en wapens en dat ze niet langer opdrachten volgden van het centrale commando Farc, zegt BBC-correspondent Natalio Cosoy in Bogota.

De overeenkomst tussen de Colombiaanse regering en de marxistische rebellengroep is het resultaat van vier jaar onderhandelen in Havana. Hun doel was om een conflict dat in 1964 begon en minstens 220.000 mensen het leven heeft gekost, te beëindigen. In juli werd een overeenkomst bereikt, maar het Colombiaanse volk heeft die in oktober met een smalle marge in een referendum afgewezen.

Tegenstanders van de deal zeiden dat zij te veel concessies deed aan de Farc, waaronder clementie voor degenen die misdaden tijdens het conflict hadden begaan. Onmiddellijk na de afwijzing zijn nieuwe onderhandelingen gestart, ook met de Colombiaanse oppositie.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en Farc-leider Timoleon Jimenez beter bekend als Timochenko hebben vorige maand het gewijzigde vredesakkoord ondertekend. De tegenstanders, onder leiding van voormalige president Alvaro Uribe, zeggen de herziene deal nog steeds te toegeeflijk is voor de Farc-leiders. President Santos zegt dat in het nieuw akkoord rekening wordt gehouden met veranderingen die tegenstanders van de regeling hadden geëist.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May