Raadsman Winter: Er was geen sprake van witwassen
15 Dec 2016, 02:08
foto


De Nederlandse advocaat Mario Winter heeft elf Surinaamse ondernemers bijgestaan toen eind mei van dit jaar hun gelden door de Nederlandse Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), de gevreesde werk-arm van de Nederlandse belastingdienst, in beslag waren genomen. Ze werden verdacht van witwaspraktijken. De opdracht tot beslaglegging was afkomstig van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Uiteindelijk heeft de raadsman kunnen overtuigen dat er geen sprake was van witwassen. Euro 594.000 werd vrijgegeven aan de zeventien ondernemers op wiens gelden het beslag gelegd was.

Advocaat Winter, die in Suriname geboren is, zegt aan Starnieuws dat de handelingen niets met het witwassen te maken hadden. De handeling heeft in een volledig bancair systeem gefunctioneerd en bestond uit pintransacties. De dienstverlening van het pinnen met Nederlandse pinpassen in Suriname is geruime tijd stopgezet, omdat gebleken is dat deze dienstverlening stuit op bezwaren van de Nederlandse autoriteiten belast met het toezicht op het betalingsverkeer middels pinpassen op overzeese markten. Indertijd was het een betaalsysteem.
Winter merkt op dat er op dagbasis ruim euro 25.000 tot 50.000 in Suriname gepind werd. Dit was afhankelijk van de periode en het seizoen van het jaar. Het pinnen van vreemde valuta was een dankbaar systeem, omdat de buitenlanders zich daardoor veiliger voelden. Zij hoefden niet met veel contant geld te lopen. Daarnaast konden ze pinnen, wanneer zij dat wensten en hoefden zij geen diefstal of beroving te vrezen. Veel buitenlanders stelden dat zij ‘kaal geplukt’ werden door familieleden in Suriname, omdat ze op de hoogte waren van de contanten die zij bij zich hadden. De advocaat zegt dat het geld inmiddels verdeeld is onder de ondernemers: eenieder heeft zijn deel gehad.

Onder de Surinaamse bedrijven waren er onder andere: geldwisselkantoren, slijterijen, handelszaken, autoverhuurders, reisagenten en touroperators . “Ik heb het Openbaar Ministerie in Nederland kunnen overtuigen dat deze beschuldiging geheel ten onrechte was. Dat heeft erin geresulteerd dat het volledige bedrag weer werd vrijgegeven aan de benadeelde partijen”, stelt Winter.

Een van de benadeelden die niet bij naam genoemd wil worden, zegt aan Starnieuws dat het naast een juridische ook een moreel-ethische overwinning is voor Suriname. “Surinaamse bedrijven worden regelmatig het slachtoffer van onterechte verdenkingen in het buitenland. In de meeste gevallen ontbreekt het de vervolgingsambtenaren in het buitenland aan deugdelijke bewijslast. Bedrijven worden daardoor onnodig gecriminaliseerd. Met de afwikkeling van juridische processen gaan, - zo leert de ervaring - jarenlange procedures gemoeid met torenhoge kosten”, vertelt de benadeelde opgelucht.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May