Grote dromen tijdens inzaai obe-pitjes te Patamacca
15 Dec 2016, 00:01
foto
President Desi Bouterse bezig met de eerste inzaai van de obe te Patamacca. Rechts de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong. (Foto:
René Gompers)


“Deze wordt de grootste boom,” zegt president Desi Bouterse trots, nadat hij een ‘obe pit’ heeft geplant. Met de symbolische inzaai is het palmolieproject van China Zhong Heng Tai Investment Suriname in Patamacca, Marowijne officieel gestart. In 2019, wanneer de eerste inzaai van 2000 hectare verwerkt wordt, zal Suriname ruim 6 miljoen liters per jaar aan spijsolie produceren.

Er zijn vier ‘eerste’ oliepalmen ingezaaid bij de ‘ground breaking’ ceremonie woensdag. Ook Liu Jiang, CEO van de Chinese onderneming, ambassadeur Zhang Jinxiong en Soeresh Algoe, minister van Landbouw, Veeteelt & Visserij, hebben elk een zaadje geplant. Ze hebben allemaal aangegeven dat het “een grote dag” is voor Marowijne en de Chinese onderneming. President Bouterse merkt op dat er een stap gemaakt is met het diversificeren van de economie. “We praten er al zolang over dat goud eens op zal gaan, dat we moeten overstappen op duurzame productie. Wel nu, hier staat een duurzaam project.”

Liu Jiang is bijzonder blij. “We hebben 12 jaar gewacht op dit moment” haalt hij aan. “We hadden in 2004 al een contract getekend. Toen was het ‘on hold’ gezet,” geeft hij aan. “In 2013 is het weer in acht genomen. In maart dit jaar is alles goedgekeurd. Vandaag staan we eindelijk hier. We beginnen met 2000 hectares, maar op den duur zullen wij de grootste producent van palmolie in het Caribisch gebied zijn,” voorspelt Liu Jiang. Ambassadeur Zhang Jinxiong merkt op dat dit project ervoor zal zorgen dat er minder olie geïmporteerd zal worden en Suriname zo haar valuta kan besparen én aanvullen.

Minister Algoe licht toe dat van de 2000 hectares, 500 bestemd zijn voor biomassa productie en onderzoek van andere varianten van kokos en ‘obe’. Op dit moment zijn er 16000 zaden uitgezaaid. Over twee jaren zijn de vruchten rijp voor verwerking legt Algoe uit. “In 2019 zullen de eerste vruchten geoogst worden. Dat gaat na verwerking, in de beginfase om en bij 6 miljoen liters op jaarbasis produceren” geeft hij aan. “In het begin is er wel minder productie. Daarna gaat het naar 8 miljoen liters per jaar.” Algoe geeft mee dat uiteindelijk 80 procent van de Surinaamse behoefte gedekt zal zijn.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May