Brazilië: Botsingen door bezuinigingsplan van 20 jaar
14 Dec 2016, 09:38
foto
Anti-regeringsdemonstranten vallen het gebouw van Sao Paolo Industrial Federation aan.(Foto: Reuters)


De Braziliaanse Senaat heeft een omstreden grondwetswijziging goedgekeurd. De wijziging voorziet in bezuinigingen van de overheidsuitgaven voor de komende 20 jaar. De goedkeuring van de soberheidsmaatregel is een belangrijke overwinning voor president Michel Temer.

Hij is eerder dit jaar aangetreden met de belofte om het land uit de ergste recessie in vele decennia te leiden. In de hoofdstad Brasilia zijn de protesten tegen de maatregel gewelddadig geworden. In minstens een dozijn andere staten in het land is er gedemonstreerd tegen de maatregel.

De oppositie zegt dat de maatregelen vooral de sectoren gezondheidszorg, onderwijs en sociale programma's, die al ondergefinancierd zijn, zullen treffen. Duizenden demonstranten zijn de straat opgegaan tijdens de zitting van de Senaat om te protesteren tegen het bezuinigingsplan. Na de stemming zijn vele demonstraties ontaard in gewelddadigheden.

In Brasilia hebben gemaskerde demonstranten een bus in brand gestoken en hebben ze gemarcheerd op de lokale kantoren van Globo TV. Ze zeggen dat het medium neigt in de richting van Temer’s regering. De oproerpolitie heeft de demonstranten tegengehouden. In Sao Paulo is het hoofdkwartier van de Industrial Federation van de conservatieve regering aangevallen.

Om de grondwetswijziging door te voeren, had de overheid de stemmen van 49 senatoren nodig- drie vijfde van de Senaat. De maatregel is dinsdag door een smallere marge dan de overheid had verwacht, goedgekeurd; 53 tegen19 stemmen. "We hebben gewonnen. Dat was het belangrijkste: Om het product te leveren in het midden van een storm", zei regeringsleider Romero Juca in de Senaat.

Het project, dat in Brazilië bekend is als PEC 55, bevriest de uitgaven in de uitvoerende macht, de rechterlijke macht en de wetgevende macht. De regering stelt dat het noodzakelijk is om de groei en investeringen te stimuleren, en het groeiend overheidstekort van het land in toom te houden.

Maar critici zeggen dat de armsten in de samenleving zullen worden geschaad en dat het instellen van een bestedingslimiet voor twee decennia op voorhand niet realistisch is. De maatregel gaat in op donderdag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May