CDB leent US$ 65 miljoen voor upgraden energiesector
11 Dec 2016, 07:33
foto


Suriname krijgt een lening van US$ 65 miljoen van de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB). Het geld is bedoeld voor het verbeteren en uitbreiden van delen van de transmissie van het land, sub-transmissie en distributie netwerken, die de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) in staat moeten stellen om betrouwbaardere, efficiëntere en duurzamere elektriciteit te leveren.

Binnen het project zullen het 36,6 kilometer sub-transmissie netwerk en distributielijnen worden verbeterd. Er zullen vijf nieuwe onderstations worden gebouwd, zullen drie bestaande onderstations worden uitgebreid of verbeterd en zullen drie fotovoltaïsche zonne-centrales tegen 2021 worden geïnstalleerd.
Het project voorziet ook in twee onderzoeken – één over elektriciteitsnetwerken en een dynamische stabiliteit studie- in afwachting van wijzigingen in de operationele omgeving, als gevolg van de bepalingen van de nieuwe Elektriciteitswet (2016) van het land.

Daniel Best, directeur van de CDB-projecten, merkte op: "We zijn vastbesloten samen te werken met de regering van Suriname om zijn sociale en economische infrastructuur te versterken en te moderniseren. De energiesector is een belangrijke motor voor duurzame economische groei en een verbeterde concurrentievermogen op lange termijn voor Suriname."

Hij voegde eraan toe dat het onlangs goedgekeurd project voortbouwt op de lening die in mei dit jaar is goedgekeurd. De lening moet Suriname helpen zijn aanpassingsprogramma uit te voeren. Onderdeel van dat programma zijn uitdagingen in de operationele energiesector, in het beleid en in de regelgeving. In aanvulling op de financiering van CDB, zal het initiatief worden ondersteund door een bijdrage van US$ 33,325 miljoen door de Surinaamse regering en de EBS.

Het project sluit aan bij CDB's Suriname Country Strategy Paper (2014-2018), waarin de noodzaak van aanzienlijke investeringen in de energiesector om de economische groei te ondersteunen, zijn geïdentificeerd. Het is ook in overeenstemming met sectorbeleid het Strategisch Plan 2015-2019 van de bank en het beleid op energie en strategie, waarin hij wijst op de energie-efficiëntie en hernieuwbare energie als prioritaire investeringsgebieden voor de CDB.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May