Oemrawsingh: Wij zullen blijven volharden in onze eis
08 Dec 2016, 16:17
foto
Sunil Oemrawsingh, voorzitter van stichting 8 december 1982, bijgestaan door pater Toon te Dorsthorst en pandit Inderdath Tilakdharie. (Beeld: René Gompers)


“Laat het voor de zoveelste keer gezegd zijn: Wij zullen blijven volharden in onze eis dat de verdachten van de laffe moorden op vijftien voorvechters van democratie, door de rechter moeten worden beoordeeld op basis van wet en recht, met als uitspraak ‘schuldig’ of ‘onschuldig.’ Wie onrecht doet zal het onrecht dragen van wat hij gedaan heeft.” Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting 8 december 1982, is resoluut wanneer hij de standpunten van de nabestaanden kenbaar maakt, zich richtend op de verdachten en groepen die “systematisch de moordzaak dwarsbomen en verwarring proberen te stichten.”

Er is weer eens benadrukt dat de strijd die de nabestaanden voeren alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen betreft, dat het gaat om gerechtigheid voor alle slachtoffers, wie of waar ze zich van het land bevinden. Oemrawsingh heeft zich bij de bloemenhulde bij het Monument Bastion Veere vanmiddag, ook gericht tot de slachtoffers en nabestaanden van de Binnenlandse Oorlog, de Caricom, OAS en Unasur.
Er is stilgestaan bij de laatste momenten uit het leven van John Baboeram, een van de 15 vermoorde mannen op 8 december. Zijn broer Dew is een campagne die als doel waarheidsvinding en verzoening heeft. Dit proces zorgt volgens Oemrawsingh voor nog meer problemen met als resultaat dat er nog meer spanningen zijn ontstaan tussen de nabestaanden en de verdachten die zijn “omringd met staatsmacht.”

“We begrijpen de vertwijfeling en verwarring die door een enkeling uit de groep van nabestaanden gepoogd wordt te stichten die overigens gestuurd wordt vanuit de kring van verdachten die met staatsmacht zijn omkleed, voor tot nog toe onzichtbare voordelen en die zich met broze innerlijke waardigheid heeft aangesloten bij de cultus van straffeloosheid,” haalt Oemrawsingh aan. De nabestaanden laten zich geenszins afleiden en houden de ogen gericht op gerechtigheid, garandeert Oemrawsingh. “Ik kan u geruststellen dat de stichting zal blijven eisen dat het onrecht aangedaan aan deze 15 mannen en de talloze andere Surinamers, zoals inspecteur Gooding, de tientallen mannen, vrouwen en kinderen van Moiwana, mannen van Apoera, van Sipaliwini, politieagent Sultan, luitenant Van Aals, bestraft zullen worden en om eer herstel voor ze gevochten zal worden.”

Aan de Caricom, OAS en Unasur heeft Oemrawsingh de huidige stand van zaken in de rechtszaak voorgehouden. Hij vraagt de organisaties of zij het voorbeeld van Mercosur, die Venezuela uit de organisatie heeft geschopt vanwege ernstige vormen van mensenrechtenschendingen, gaan volgen. “Wat gaan jullie doen nu men te maken heeft met een regering die, hoewel democratisch gekozen, actief en openlijk de rechtsgang ondermijnt,” vraagt Oemrawsingh aan de bevriende landen en organisaties.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May