"Staat aansprakelijk voor hoge nood Stichting voor het Kind"
22 Dec 2010, 03:00
foto


De staat Suriname vertoont 'onverantwoordelijk gedrag' door de noodsignalen bij de Stichting voor het Kind te negeren. Dit stellen diverse betrokkenen.
"Het is een schande", zegt Lilian Ferrier van de Foundation for Human Development en directeur van Bureau Kinder Ontwikkeling (OKB) over de toestand waarin de kinderen verkeren die worden opgevangen door de Stichting voor het Kind.

Robby Naarendorp, vakbondsvertegenwoordiger bij de stichting zegt: “We hebben door de jaren heen aandacht gekregen van presidenten, ministers, presidentsvrouwen, assembleeleden, districtsraden. Ze hebben allemaal verbetering beloofd, maar na jaren iets er nog niets structureels gedaan. Eigenlijk zouden we de tent moeten sluiten. Maar ja, wat doe je dan met de kinderen? Waar stuur je ze heen?"

Volgens Ferrier is de staat verantwoordelijk voor de situatie bij de stichting, die zich toelegt op de opvang van verworpen kinderen, die mishandeld, seksueel misbruikt of verstoten zijn. Vaak brengt de politie de kinderen naar de stichting, als ze in een onhoudbare situatie zijn aangetroffen.
"De staat heeft het kinderrechtenverdrag getekend. De staat zou blij moeten zijn dat er een stichting is die de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen om verschoppelingen bescherming te bieden. Maar in plaats van te helpen, laat de staat de stichting in de kou staan”, zegt Ferrier.

Zij adviseert de stichting te overwegen de staat aan te klagen op basis van het kinderrechtenverdrag. Daarin staat dat de ouders primair verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van de rechten van hun kinderen. Meteen daarachter staat dat, indien de ouders daartoe niet in staat zijn, de staat die verantwoordelijkheid draagt. “Dat is precies de situatie bij deze stichting”, zegt Ferrier.

Ferrier zette in 1993 een crisiscentrum op voor seksueel misbruikte kinderen. "Omdat ik dezelfde problemen had als de stichting nu heeft, heb ik het centrum binnen een jaar afgestoten. De stichting heeft het overgenomen, maar na jaren is de toestand nog steeds hetzelfde."
Zij en Naarendorp stellen dat het ministerie van Justitie en Politie verantwoordelijk is voor de stichting. Subsidies en technische assistentie zijn ontoereikend of arriveren nooit op tijd. Ferrier en Naarendorp stellen dat je als hulpverlener "zo constant op de bedeltoer bent".

Naarendorp vermoedt onwil van de staat haar verantwoordelijkheid tegenover deze bijzondere groep kinderen na te komen. “Misschien moeten we gewoon de zaak sluiten. Als de staat dan van mening is dat de stichting haar bestaansrecht bewezen is komt er misschien dan een verandering”, zegt Naarendorp.

De grootste problemen bij de stichting zijn de slechte toestand van het gebouw, en het structureel ontberen van voldoende geld om goede zorg te geven aan de kinderen. “Het is passen en meten”, zegt Naarendorp.
De veiligheid en bewaking van kinderen is ook niet gegarandeerd. “Dat is heel betreurenswaaardig”, zegt Naarendorp.
Afgelopen week hebben leiding en medewerkers van de stichting een bijeenkomst gehad. Naarendorp zegt dat de salarissen van de 20 medewerkers te laag zijn. Er kan geen behoorlijke jaarafsluiting worden gehouden met de 15 tot 30 kinderen, die afwisselend in het tehuis verblijven.

(Wilfred Leeuwin)

Foto: Het gebouw van de Stichting voor het Kind verkeert in slechte staat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May