Bousaid: Focus maatregelen op ordening valutamarkt
05 Dec 2016, 02:43
foto
Jim Bousaid, voorzitter Bankiersvereniging en CEO Hakrinbank.


Jim Bousaid, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging tevens algemeen directeur van de Hakrinbank, vindt dat de concentratie nu moet zijn op de ordening van de valutamarkt en niet zozeer op de de-dolarisatie. Alle betrokkenen zijn het ermee eens dat de wanorde op de valutamarkt aangepakt moet worden. De Centrale Bank van Suriname houdt later op de dag een seminar over deze kwestie.

Bousaid zei zondag in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen op Radio ABC dat er nog veel onduidelijkheid is over de maatregelen. Er wordt nog overleg gevoerd over de uitwerking van de maatregelen en de rol van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als stabilisator. Bousaid benadrukte dat er een stabilisatiebeleid gevoerd moet worden, terwijl het marktmechanisme gehanteerd wordt. Bousaid voerde aan dat het beleid erop gericht moet zijn om de economie te stabiliseren. Dan zullen veel oneffenheden weggemaakt worden.

De ordening moet ook ervoor zorgen dat de illegale markt in vreemde valuta wordt tegengegaan. Mensen moeten aangeven waar zij de valuta hebben gekocht. Ook de cambio's zullen bij grote bedragen moeten aangeven tegen welke koers deze zijn verkocht. Dit is een van de ordeningsmaatregelen die is afgesproken. "Hiermee wordt bereikt dat mensen die valuta kopen op de illegale markt, deze niet gaan kunnen storten op de bank of niet gaan kunnen overmaken. Dit is een belangrijke maatregel om de illegale markt terug te brengen naar de formele markt, het bank- en cambiowezen," legt de bankier uit.

Bousaid vindt dat voor kleine bedragen in euro's, mensen ook terecht moeten kunnen bij cambio's. De toeloop naar de banken wordt anders te groot. Deze kwestie is besproken in het platform waar de CBvS, de banken, cambio's en het bedrijfsleven, deel van uitmaken. Bousaid zegt dat de vraag nog steeds groter is dan het aanbod. De groep die kleine bedragen koopt, kan het beste terecht bij de cambio's, want banken hebben hogere drempels, omdat zij moeten voldoen aan internationale regels.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May