Minister Juspol: TIP alert over seksueel misbruik kinderen
05 Dec 2016, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) is bezorgd over het toenemende misbruik van kinderen. Sinds de instelling van het meldpunt in Apoera, komen steeds meer zaken naar buiten. De afdeling Trafficking In Person (TIP) is extra alert. De samenleving is opgeschrikt door het bericht dat vijf verdachten zijn aangehouden voor seksueel misbruik van minderjarige jongens. De bewindsvrouw zegt in gesprek met Starnieuws dat zij enige tijd indicatie had dat niet alleen meisjes, maar ook jongens seksueel misbruikt worden.

Door het instellen van het Meldpunt in Apoera en Coronie wordt steeds meer de taboesfeer doorbroken. Later op de dag stelt de minister een meldpunt in te Stibula, Latour voor Paramaribo-Zuid. "Volgend jaar moeten wij zover zijn dat het project landelijk kan worden uitgevoerd," zegt de minister. Zij is in gesprek met onder andere Unicef, voor fondsen. Gezien de urgente situatie hoop zij dat via een versnelde procedure restfondsen beschikbaar worden gesteld. Er zijn teveel meldingen van tieners die verdwijnen en na enige tijd weer opduiken. Het gaat vaak om georganiseerde misdaad.

De verdachten die de vorige maand aangehouden zijn, rekruteren hun slachtoffers via social media. Met de slachtoffers worden er afspraken gemaakt om hun zogenaamde Facebook-vriend ergens te ontmoeten. Op de afgesproken plek wordt het slachtoffer in groepsverband seksueel misbruikt. Tijdens het onderzoek is ook aan het licht gekomen dat bepaalde van deze verdachten hiv-besmet zijn. Deze hebben vermoedelijk opzettelijk onveilig seks bedreven met jongeren. Aan hen is naderhand doorgegeven dat zij met een hiv-besmette persoon seksueel contact hebben gehad met de opdracht dit virus verder te verspreiden. Van Dijk-Silos merkt op dat de afdeling TIP hard gewerkt heeft om de verdachten in beeld te brengen.

De minister zegt dat de voorlichting verhoogd moet worden. Ook op scholen moeten jongeren bewust worden gemaakt van de gevaren. Er zijn goede gesprekken gevoerd met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Leerkrachten zijn belangrijk bij dit proces. Van Dijk-Silos is blij dat maandag te Stibula het meldpunt wordt ingesteld, want het gaat om een kinderrijke omgeving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May