Biza traint medewerkers in verkiezingsorganisatie
04 Dec 2016, 20:06
foto
Staatsrechtgeleerde Sam Polanen. (Foto: Biza)


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) traint medewerkers in verkiezingsgerelateerde regelgeving en wetgeving. De cursus duurt zes maanden en is in samenwerking met de United National Development Program (UNDP). Staatsrechtgeleerde Sam Polanen is aangetrokken als één van de trainers die de Kiesregeling onder de loep neemt. Voor hem is deze de spil waar de verkiezing om draait.

Tijdens deze training behandelt Polanen de Kiesregeling en het Staatsbesluit. De staatsrechtsgeleerde stelt dat de cursisten de Kiesregeling heel goed moeten kennen om te weten wat er zal gebeuren bij de verkiezingen. Dat de cursisten nu al worden getraind vindt Polanen heel belangrijk: “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om de mensen te trainen. Alles wat ze aan kennis opdoen moet op één dag worden verwerkt, want de verkiezingen vindt op één dag plaats. Ze kunnen niet worden uitgesteld en niet worden uitgebreid met nog één dag, de mensen moeten ready zijn en heel goed geëquipeerd. En een heleboel oudere mensen hebben de zaak verlaten, die willen niet meer meewerken, dus het is goed dat je met nieuwe en jongere mensen begint. Deze mensen moeten op tijd getraind worden, want die kunnen in de praktijk geen ervaring opdoen”, zegt Polanen.

De staatsrechtsgeleerde heeft eerder dergelijke cursussen verzorgd voor de UNDP. Hij heeft een aantal aanbevelingen vastgelegd, dat ertoe moet leiden dat meer uit de cursussen kan worden gehaald. Zo is hij van mening dat wat de tekst van de Kiesregeling op enkele punten aangepast moet worden.

De training is voor de mensen van Biza opgezet, omdat zij direct betrokken zijn bij de organisatie van het verkiezingsgebeuren. Maar ook functionarissen en medewerkers van de stembureaus, de hoofdstembureaus, het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau hebben baat bij zo een training, meent Polanen. “Ik denk dat in dit kader het goed zou zijn om ook de districtscommissarissen (dc's) te trainen. Zij hebben de leiding van de hoofdstembureaus en zijn dus een heel belangrijke schakel. Zij houden toezicht en geven instructies aan de stembureaus en de dc is naast de voorzitter van het hoofdstembureau ook dc van het district. Een dc draagt er ook zorg voor dat de stembureaus worden uitgezocht, ingericht en bemenst, draagt zorg voor de plaatsing van straatnaamborden en de uitreiking van de oproepingskaarten. De dc heeft een heel belangrijke functie, vóór, tijdens en na de verkiezingen”, stelt Polanen. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May