Chapecoense vliegtuigcrash brengt voetbalwereld samen
30 Nov 2016, 09:28
foto
Een jongen rouwt in het stadion van Chapecoense.(Foto: AFP)


De ramp met het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense heeft de voetbalwereld bijeen gebracht. Het team heeft de meeste van zijn spelers maandag verloren in een vliegtuigcrash in Colombia.

Slechts zes van de 77 mensen die in het toestel zaten, dat de leden van het Chapecoense team vervoerde, hebben de crash overleefd. Het team was op weg naar wat was aangekondigd als de grootste wedstrijd in zijn geschiedenis - de finale van de Copa Sudamericana. Zijn tegenstanders, het Colombiaanse team Atletico Nacional, heeft aangeboden zijn verlies van de wedstrijd te erkennen om ervoor te zorgen dat Chapecoense wordt uitgeroepen tot de kampioen.

In een tweet heeft de club fans ook gevraagd in het wit gekleed te gaan naar het stadion op het moment waarop de wedstrijd was gepland. In een gezamenlijke verklaring, hebben de Braziliaanse eerste divisie voetbalteams aangeboden om kosteloos spelers te lenen aan Chapecoense. Ze hebben de competitieleiding gevraagd om de club de komende drie jaar te beschermen tegen degradatie.

Een aantal vooraanstaande voetballers, waaronder de Barcelona-sterren Lionel Messi en Neymar, en Wayne Rooney van Manchester United, hebben ook hulde gebracht aan de spelers, die in de afgelopen jaren een onwaarschijnlijke succesverhaal hebben neergezet. Aan boord van het ramptoestel waren ook 21 journalisten. Beide vluchtrecorders zijn teruggevonden.

Het vliegtuig verloor maandagavond het contact met de grondcontrole bij het naderen van Medellin. De piloot had kort daarvoor een elektrische storing gemeld. Het toestel is neergekomen in bergachtig gebied.

Aanvankelijk werd gemeld dat er 81 mensen aan boord waren, maar het Colombiaanse Rampenmanagement agentschap heeft later gezegd dat vier mensen op de passagierslijst niet in het vliegtuig zaten. Drie van de zes overlevenden zijn voetballers. Verdediger Alan Ruschel heeft verwondingen aan zijn wervelkolom, verdediger Helio Zemper heeft verwondingen aan zijn schedel en borst, terwijl de verwondingen van reserve doelman Jakson Follman, niet zijn gespecificeerd. Doelman Marcos Padilha, ook bekend als Danilo, werd levend gehaald uit het wrak, maar is later overleden in het ziekenhuis.

Van de 21 journalisten aan boord, werkten zes voor Fox Sports Brasil, en een aantal anderen voor de Globo media organisatie. Drie Britse onderzoekers zijn naar Colombia gereisd om te helpen zoeken naar de oorzaak van de crash.

De Braziliaanse president Michel Temer heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Spaanse top clubs Real Madrid en Barcelona hebben aan het begin van hun oefensessies een minuut stilte gehouden aan het begin van hun oefensessies.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May