Vliegtuig met top Braziliaans voetbalteam crasht
29 Nov 2016, 07:40
foto
Het toestel is in bergachtig gebied op weg naar Medellin neergestort. (Foto: Teleantioquia via Twitter)


Een vliegtuig met 81 mensen, onder wie een top Braziliaanse voetbalelftal, is neergestort bij de landing in de stad Medellin in Colombia. De politie zegt dat vijf mensen de crash hebben overleefd, maar de rest van de inzittenden is omgekomen.

Het gecharterd toestel vervoerde de leden van het Chapecoense voetbalteam. De ploeg zou in de Zuid-Amerikaanse bekerfinale spelen tegen het team van Medellin, Atletico Nacional. De eerste halve finalewedstrijd van de bekercompetitie, de tweede belangrijkste Zuid-Amerikaanse clubkampioenschappen, was voor morgen, woensdag gepland. Die wedstrijd is nu opgeschort. De Zuid-Amerikaanse Football Confederation (Conmebol) heeft gezegd dat zij "alle activiteiten" opschort.

In een korte verklaring zegt Chapecoense:” Moge God zijn met onze atleten, officials, journalisten en andere gasten die reizen met onze delegatie." Hij heeft gezegd dat hij verder afziet van verdere verklaringen totdat de omvang van de crash bekend is.
Later vertelde team vicepresident Ivan Tozzo, het kabelsportkanaal SportTV:"Er zijn een heleboel mensen die huilen in onze stad, we konden ons dit nooit voorstellen.
Chapecoense is de grootste reden voor vreugde hier." Eén van de overlevenden is geïdentificeerd als de Chapecoense verdediger Alan Ruschel. Berichten suggereren dat minstens twee andere voetballers – de doelmannen Jackson Follman en Danilo – de ramp hebben overleefd, evenals fysiotherapeut Rafael Gobbato.

Het sport-netwerk Telemundo Deportes tweette (in het Spaans) dat Ruschel in shock, maar bij bewustzijn was en in staat was te praten. Hij zou hebben gevraagd om zijn trouwring te houden en zijn familie te zien.

Het team, uit de zuidelijke stad Chapeco, promoveerde in 2014 tot de eerste divisie van Brazilië en bereikte vorige week de finale na een overwinning tegen de Argentijnse San Lorenzo.

Het Britse Aerospace 146 short-haul toestel van de Boliviaanse chartermaatschappij Lamia, vervoerde 72 passagiers en negen bemanningsleden. Het toestel is kort voor middernacht neergestort in Cerro Gordo in de gemeente La Union. Volgens persverklaring van den Colombiaanse luchthaven was er een elektrische storing aan de verkeerstoren gemeld.

Slecht weer maakt dat het terrein waar het toestel is neergestort in bergachtig gebied alleen per land bereikbaar is. De luchthaven van Medellin heeft later bekendgemaakt dat de reddingsoperatie door slecht weer was opgeschort. Er was geen vuur bij de ramp, wat de kans op overlevenden groter maakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May