Richtlijnen voor cambio's gaan per 1 december in
29 Nov 2016, 00:01
foto


De maatregelen die ordening moeten brengen op de valutamarkt, zullen in principe per 1 december - donderdag - ingaan. Dit heeft governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), maandag meegedeeld tijdens een bespreking met cambiohouders. Aan hen is uitgelegd dat zij gezien worden als partners op de valutamarkt. Hij verwacht de ondersteuning van de wisselkantoren, opdat de rust terugkeert op de valutamarkt en de wisselkoers kan stabiliseren.

Governor Gersie om een reactie gevraagd, zegt dat de cambio's begrepen hebben dat het ook in hun belang is dat er orde op zaken wordt gesteld. Van cambiohouders verneemt Starnieuws dat zij hun bezorgdheid hebben geuit voor het gevaar van opleving van de zwarte markt. In dat geval worden de wisselkantoren brodeloos. Gersie zegt hierop dat er alles aan gedaan zal worden om de illegale handel in valuta aan te pakken. De cambio's hebben in het onderhoud uiteindelijk hun ondersteuning toegezegd. Vanaf 1 december zullen cambio's geen euro's verkopen aan het publiek, alleen dollars aan burgers voor eigen gebruik. De cambio's kopen wel euro's op, die zij uitsluitend aan de deviezenbanken mogen verkopen. Betalingen voor import van goederen vindt uitsluitend via de banken plaats.

De situatie op de valutamarkt was maandag, na aankondiging van de monetaire maatregelen, wat onrustig. Er werden hogere koersen aangeboden. Daarnaast werden via social media berichten verspreid dat houders van valutarekening massaal hun geld zijn gaan halen bij de bank. De governor van de CBvS ontkent categorisch tegenover Starnieuws dat valutarekeningen op de banken in gevaar zijn. Hij heeft ook ruggespraak gepleegd met bankdirecteuren en ontkent dat er sprake is van een 'run op de banken'. "Hier is er ook geen enkel reden voor," beklemtoont Gersie.

De bankpresident verwacht dat mensen zullen proberen om paniek te zaaien, omdat zij hun slag niet meer kunnen slaan. Ook zal getracht worden de koers te manipuleren. Gersie stelt dat de banken in zullen spelen op de situatie en zich extra zullen inzetten om de rust te helpen behouden op de valutamarkt. De governor benadrukt dat het hele land gebaat is bij stabilisatie van de wisselkoers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May