'Verdedigers voor Mensenrechten van Vrouwen'
29 Nov 2016, 04:58
foto


De bescherming van de mensenrechten van vrouwen vereist nog steeds bijzondere aandacht in grote delen in de wereld. Hoewel het overgrote deel van de VN-lidlanden partij zijn bij de belangrijkste mensenrechtenverdragen, zien we desalniettemin dat rechten van vrouwen in veel landen met de voeten worden getreden. Het feit dat de wereld vandaag, 29 november de Internationale dag voor Verdedigers voor ‘Mensenrechten Van Vrouwen’ herdenkt, is niet zonder reden.

De Verenigde Naties is bezorgd over de wijze waarop mensenrechtenactivisten die zich specifiek beijveren voor de rechten van de vrouw, worden behandeld. Veelal zijn het gezagsdragers/regeringen die zich hieraan schuldig maken, doch niet exclusief. Vanwege deze onophoudelijke schendingen en minachting, hebben vrouwen alle reden om een betere plaats in de samenleving op te eisen. Er valt derhalve veel over te zeggen of vrouwen de juiste erkenning voor hun rechten in de maatschappij krijgen.

In veel landen is er miskenning voor de rechten van vrouwen, er is veelal sprake van een ongelijke behandeling, zowel in de wetgeving als in de praktijk. Vrouwen worden vaak gediscrimineerd en zijn onderhevig aan minachting. Veel activisten voor de rechten van vrouwen vinden de dood of belanden in gevangenissen, weer anderen worden bedreigd of krijgen stigma's voor hun activiteiten.

In een recentelijk uitgegeven verklaring ter herdenking van deze dag, komen drie bekende mensenrechtenexperts belast met de mensenrechten voor vrouwen aan het woord: Alda Facio, voorzitter Werkgroep terzake discriminatie tegen vrouwen in de wetgeving en praktijk. Michel Forst, de Speciale Rapporteur terzake de situatie van Vrouwen als Verdedigers voor Mensenrechten en Dubravka Šimonović, de Speciale Rapporteur terzake geweld tegen vrouwen, zijn oorzaken en gevolgen.

Schendingen en discriminatie
Over de situatie van mensenrechten verdedigers voor vrouwen, concluderen de experts dat: in the face of rising populism and fundamentalisms and deplorable setbacks on the women’s human rights agenda, we need more than ever to unite our forces to preserve the democratic space in which women human rights defenders represent an essential counter-power and a colossal force of action.
De experts stellen verder vast dat activisten die opkomen voor de rechten van vrouwen, te maken krijgen met growing challenges driven by deep-rooted discrimination. Some were being killed for their courageous stand; others faced violence, harassment, social stigma and sometimes imprisonment.
Enkele voorbeelden: wereldwijd, een uit de drie vrouwen ondergaat fysiek of seksueel geweld; minder dan 25% van de parlementariërs is vrouw; meer dan 50 landen hebben een gebrekkige rechtsbescherming jegens vrouwen tegen huiselijk geweld.

De Resolutie van de Algemene Vergadering van de (VN), 30 januari 2014, hierbij aangehecht, stelt in de artikelen 7 en 8:'activisten die opkomen voor de bescherming van de rechten van vrouwen, krijgen vaak te maken met beperkingen terzake hun rechten van vereniging, meningsuiting, vreedzame betogingen en misbruik van hun rechten tijdens civiel-strafrechtelijke processen'. De resolutie hekelt ook de vele gevallen van geweld jegens vrouwen en seksueel misbruik, aanvallen op de persoonlijkheid en/of integriteit van vrouwen.

Rechtsbescherming
Ook Suriname is partij bij de belangrijkste mensenrechten verdragen. De internationale campagne voor de bescherming van ‘Verdedigers voor Mensenrechten Van Vrouwen’, is een wereldwijde campagne met als doel om de rechtsbescherming jegens vrouwen zowel via wetgeving als wel in de praktijk te verbeteren. Deze campagne, gelanceerd in 2004, is bedoeld om mensenrechten activisten betere en gestructureerde garanties te geven voor activiteiten gericht op een betere bescherming van de rechten van vrouwen. Via trainingen, bewustwording en een doelgericht overheidsbeleid, het instellen van klachten procedures en mechanismen en stringente maatregelen tegen misbruik van vrouwen en (seksueel) geweld, gepaste sancties tegen bedreigingen en intimidaties, zijn enkele wegen om verdedigers voor de rechten van vrouwen, een verdiende plaats te geven in de samenleving.

Wij verwachten dat men ook in Suriname mensenrechten activisten die opkomen voor vrouwen, op deze dag op een juiste wijze herdenkt, en dat beleidsmakers gepaste maatregelen aankondigen voor een verdere verbetering van de situatie van deze vrouwen.

Sardhanand Panchoe

Kampala, Oeganda
29 november 2016
pdf-icon.gif VN-Resolutie.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May