Rechter onbevoegd in zaak-Simons; vordering afgewezen
28 Nov 2016, 15:41
foto
Het kantongebouw aan de Grote Combéweg waar de zitting plaatsvond. (Foto: Raoul Lith)


Kort gedingrechter Siegline Wijnhard heeft zich onbevoegd verklaard in de zaak die VHP, Pertjajah Luhur, de NPS en de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe aanhangig hebben gemaakt tegen Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Zij heeft de vordering tegen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan afgewezen.

De rechter deed vanmiddag uitspraak in deze zaak. Nailah van Dijk, advocaat van Simons, Sapoen en Chitan, zegt in gesprek met journalisten dat de rechter aangehaald heeft dat er geen sprake is van een burgerlijk geschil in het geval van de Assembleevoorzitter. Het gaat om een geschil binnen het staatsrecht. Zij is onbevoegd om zich uit te spreken in die zaak. Zij is als burgerrechter niet bevoegd om de zaak in behandeling te nemen. De rechter heeft de nieuwe wet die in augustus aangenomen is in De Nationale Assemblee, niet toegepast. Volgens haar is deze wet in strijd met de grondwet. De overgangsbepaling in de wet kan volgens de rechter niet worden toegepast.

De eisers hebben volgens de oude wet aangevoerd dat het om een onrechtmatige daad gaat dat Sapoen en Chitan deel uitmaken van De Nationale Assemblee. Zij zijn volgens hen teruggeroepen. De rechter erkent de terugroeping, maar vindt dat er geen sprake is van een onrechtmatige daad. Er wordt geen inbreuk gedaan op het subjectief recht van een andere persoon. Volgens de rechter gaat het om een staatsrechtelijk geschil. In het geval van Sapoen en Chitan is zij wel bevoegd, maar er is geen grondslag om de vordering toe te wijzen. De Assembleeleden kunnen niet gedwongen worden om niet deel te nemen aan de activiteiten van De Nationale Assemblee.

Radjkoemar Randjietsingh stelt namens de eisende partijen dat het vonnis nog op schrift verstrekt moet worden. Pas na bestudering zal er een gedegen commentaar gegeven kunnen worden op het vonnis. Hij kan nog niet aangeven wat de volgende stap zal zijn. Het vonnis zal, wanneer het beschikbaar is, eerst worden doorgenomen met raadsman Gerold Sewcharan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May