François Fillon, Franse conservatieve presidentskandidaat
28 Nov 2016, 08:46
foto
François Fillon wordt de presidentskandidaat van de conservatieven in Frankrijk. (Beeld: Al Jazeera)


Het is beslist. Voor de conservatieve kamp in Frankrijk wordt François Fillon de presidentskandidaat voor de verkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Fillon heeft met opmerkelijke cijfers de voorverkiezingen in zijn partij gewonnen.

Met bijna alle stembiljetten geteld, had hij 66,5% van alle stemmen tegenover 33,5% voor zijn naaste rivaal, Alain Juppe. De voormalige premier heeft beloofd een rechtvaardigere samenleving op te bouwen en zegt dat Frankrijk "de waarheid en ... actie" wil.

Uit een nieuwe opiniepeiling blijkt dat hij gemakkelijk de uiterst rechtse Marine Le Pen zou kunnen verslaan bij de presidentsverkiezingen. Volgens de Harris Interactive peiling, die wordt geciteerd door BFMTV zou Fillon de kandidaat van het Nationaal Front in eerste ronde voor zijn met 26% tegen 24%, om daarna in tweede ronde tegen haar te winnen met 67% tegen 33%.

Juppe, ook een voormalige premier die meer als gematigde wordt beschouwd, heeft Fillon gefeliciteerd en heeft beloofd hem te steunen in zijn poging om president te worden. Toen het duidelijk werd dat hij de Republikeinse voorverkiezingen had gewonnen, heeft Fillon tegen zijn aanhangers gezegd dat hij zou werken voor verandering. "Als de Franse bevolking mij haar vertrouwen schenkt, zal ik proberen dat vertrouwen te respecteren en met waardigheid uit te dragen. Hij ging verder met: “Ik zal een ongewone uitdaging nemen voor Frankrijk, om de waarheid te vertellen en zijn software volledig te veranderen.”

Algemeen was de verwachting dat Fillon de voorverkiezingen in zijn partij zou winnen. Een week geleden heeft hij bij de eerste ronde 44% van de stemmen veiliggesteld en daarmee de voormalige president Nicolas Sarkozy uitgespeeld. De 62-jarige Fillon is rooms-katholiek en wordt gezien als een traditionalist over kwesties zoals abortus en het homohuwelijk.

Hij stelt dramatische economische hervormingen voor waaronder het snijden in meer dan een half miljoen openbare banen, het beëindigen van de 35-urige werkweek, verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en het schrappen van de vermogensbelasting. Voor het buitenlands beleid, pleit hij voor nauwere betrekkingen met Rusland.

Juppe die aanvankelijk als favoriet werd gezien om de voorverkiezingen te winnen, moest aankijken tegen de sterke prestatie van Fillon in de debatten bij de voorverkiezingen.

De kijkers zijn nu gericht op de socialistische partij. Het is de vraag of de immens impopulaire president Francois Hollande opnieuw kandidaat zal zijn bij de voorverkiezingen van zijn partij in januari. Hij zal zijn besluit in de komende dagen bekendmaken.

Premier Manuel Valls heeft zondag gezegd dat hij niet uitsluit dat hij het zal opnemen tegen Hollande in de voorverkiezingen. Tegen de Journal du Dimanche heeft hij verteld dat hij het idee wil wegnemen dat “links geen kans heeft om de macht te behouden.” De regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll heeft echter benadrukt dat Valls zou moeten aftreden als hij kandidaat wil staan. "Er zal geen verkiezing zijn tussen de president en de premier", heeft hij tegen Europe 1 radio gezegd.

Eerder heeft Emmanuel Macron, de 38-jarige ex-minister van Economische Zaken en de beschermeling van Hollande, plannen aangekondigd om als een centristische onafhankelijke deel te nemen aan de presidentsverkiezingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May