Breaking news: Maatregelen voor ordening valutamarkt
27 Nov 2016, 19:31
foto


De monetaire autoriteiten (de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname) hebben vergaande maatregelen getroffen voor het behoud van de bedrijvigheid en de ordening van de valutamarkt. Staatsbedrijven mogen alleen aan deviezenbanken vreemde valuta verkopen. De de-dollarisatie van de economie wordt met onmiddellijke ingang ingezet. De verkoop van de euro is voortaan alleen aan het bankwezen voorbehouden. Cambio's is toegestaan om euro's op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden.

In een zojuist uitgegeven verklaring stellen het ministerie van Financiën en de Centrale Bank dat met directieleden van enkele grote bankinstellingen van gedachten is gewisseld over financiële vraagstukken. De ontwikkelingen op de valutamarkt zijn diepgaand besproken. Als resultaat van een hoge mate van speculatief handelen, hebben alle sectoren te lijden van grote koersschommelingen. Deze kwestie vraagt om aansturen en begeleiden van gedragsveranderingen, wordt beklemtoond.

Het bericht luidt als volgt:

"De Minister van Financiën en de Governor van de Centrale Bank hebben in het verlengde van hun regulier overleg, betreffende fiscale en monetaire beleidsaangelegenheden, met directieleden van enkele grote bankeninstellingen in een gezamenlijke bespreking van gedachten gewisseld over enkele vraagstukken in de financiële sector. De bespreking met de banken heeft goede vruchten afgeworpen en heeft geresulteerd in belangrijke afspraken.

Een belangrijk aandachtspunt betrof de kredietdruk die cliënten van deze banken ondervinden vanwege betalingsachterstanden die de Overheid bij hen heeft. Als uitvloeisel van de bespreking zijn er ten aanzien daarvan individueel concrete afspraken over de aanpak met de banken gemaakt, op grond waarvan de kredietdruk op korte termijn grotendeels verholpen zal zijn. Inlopen van betalingsachterstanden door de Staat heeft in de afgelopen 14 maanden consequent proportioneel plaatsgevonden, maar gezien de huidige macro-economische omstandigheden, is het geven van verlichting nu van groot belang. De regering acht het van het allergrootste belang dat de bedrijvigheid in onze economie behouden blijft en wederom toeneemt. De gekregen en nog te krijgen medewerking van de banken gedurende het traject, wordt door de autoriteiten zeer gewaardeerd.

Tijdens het overleg zijn de ontwikkelingen op de valutamarkt ook breedvoerig aan de orde gesteld. Als resultaat van een hoge mate van speculatief handelen hebben alle sectoren in ons land te lijden van grote koersschommelingen. Dat vraagstuk vraagt om aansturen en begeleiden van gedragsveranderingen. Er zijn echter ook institutionele vraagstukken die daadkrachtige aanpak behoeven. Het treffen van effectieve maatregelen op het gebied van ordening en naleving van de bestaande wet- en regelgeving door alle actoren, zijnde de Staat, de CBvS, de banken, het niet financieel bedrijfsleven en het publiek, is een cruciaal aandachtspunt binnen dit geheel. Tegen die achtergrond zijn er concrete uitgangspunten geformuleerd en afspraken gemaakt ten aanzien van de volgende aangelegenheden:
• Staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben, zullen worden verplicht om deze enkel en alleen aan deviezenbanken te verkopen. Hun deviezenverkeer, dus aan- en verkoop van deviezen, zal voortaan alleen via het bankwezen mogen lopen;
• Er worden voorzieningen getroffen opdat bewerkstelligd wordt dat alle exportopbrengsten van de particuliere sector daadwerkelijk gerepatrieerd worden. Exporteurs zullen deze deviezen, uiteraard op hun eigen discretie, in het vervolg enkel en alleen aan deviezenbanken kunnen verkopen;
• Overmakingen naar het buitenland voor import van goederen en diensten, alsook overmakingen die tot het kapitaalverkeer met het buitenland gerekend worden, kunnen enkel en alleen via de deviezenbanken plaatsvinden;
• Volledige verhandeling van de euro, zijnde aankoop en verkoop, is voortaan alleen aan het bankwezen voorbehouden. Het is wisselkantoren, die als partners op de valutamarkt moeten worden beschouwd, wel toegestaan om deze muntsoort op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden;
• Deviezenbanken zullen goede en werkbare arrangementen maken met wisselkantoren opdat zij op efficiënte wijze US-dollars kunnen bekomen om hun bedrijfsvoering, zijnde het plegen van spottransacties, ongestoord voort te kunnen zetten;
• Illegale handel in deviezen zal, door onder meer gecoördineerd samenwerken van alle relevante Staatsorganen, daadkrachtig worden aangepakt;
• Wet- en regelgeving ten aanzien van het deviezenverkeer zal door alle instellingen van de valutamarkt, deviezenbanken en wisselkantoren, stipt worden nageleefd en de naleving daarvan zal zonder aarzeling door de autoriteiten worden afgedwongen. Instellingen inclusief Cambio's die zich buiten de regelgeving begeven kunnen harde sancties tegemoet zien, waarbij sluiting niet moet worden uitgesloten;
• De-dollarisatie van de economie wordt met onmiddellijke ingang ingezet. De Muntwet zal geëerbiedigd worden, hetgeen betekent dat betalingen in Suriname in principe uitsluitend met onze eigen munt, de SRD, kunnen plaatsvinden. Het fenomeen van betalingen van huurpenningen van woningen zal in dat verband daadkrachtig door de Staat worden aangepakt.

In het kader van het voorgaande hebben de monetaire autoriteiten reeds gesprekken gevoerd worden met instellingen van de deviezenmarkt, en de Deviezencommissie. Er zullen verdere gesprekken worden gevoerd met het Ministerie van Handel en Industrie en de justitiële autoriteiten, waaronder het Ministerie van Justitie en de Procureur-Generaal. Aspecten zoals het prijzenbeleid en de controle, evenals het tegengaan van prijsopdrijving zullen daarbij mede aan de orde worden gesteld.

De monetaire autoriteiten benadrukken dat het huidige strakke fiscaal-monetaire beleid dat zij voeren voortdurend gericht is op verkrijgen van een evenwichtige economie en een stabiele wisselkoers. Monetaire financiering vindt niet plaats en het gerealiseerde tekort bij het Staatsbudget is al zeker tien maanden binnen de IMF streefcijfers (targets). Daarbij wordt consequent rekening gehouden met verminderde staatsinkomsten; uitgaven worden feitelijk tot het hoogst noodzakelijke beperkt. Op monetair vlak wordt het fundament van het instrumentarium verder consequent uitgebreid en op de praktijk afgestemd om de liquiditeitenmassa beter te kunnen beheersen en prijsstabiliteit te bevorderen. Wederopbouw van een monetaire reserve blijft hoge prioriteit genieten.

Bij de reconciliatie van de gemaakte afspraken en van de beleidsintenties op korte termijn, werd van de zijde van de bankdirecteuren aangegeven dat zij in het algemeen content zullen zijn met daadwerkelijke implementatie van de aangehaalde zaken. Zij delen de mening dat banken een fundamentele rol te spelen hebben bij de ordening van de deviezenmarkt en dat van hen, het bankwezen, mag worden verwacht dat zij zich aan wet en regelgeving zullen blijven houden. Bankinstellingen zullen zich houden aan alle rapportageverplichtingen aan de monetaire autoriteiten. ln reactie op vraagstellingen van de monetaire autoriteiten werd aangegeven dat banken zich bewust zijn van het belang van 'laagdrempelig houden' van de zakelijke financiële dienstverlening aan personen en bedrijven en dat de dienstverlening in bepaalde aspecten verbeterd zal worden.

De Staat en de Centrale Bank zullen gezamenlijk en consequent met alle relevante entiteiten van ons economisch bestel, gericht beleid voeren om een stabiele valutamarkt te bevorderen en dollarisering binnen de economie terug te dringen. Richtlijnen om goed overzicht te verkrijgen van valutatransacties vanuit de staatsbedrijven worden in de komende dagen uitgevaardigd. Staatsbedrijven zullen anders dan met aan- en verkooptransacties met de Centrale Bank en de algemene banken, niet actief mogen deelnemen in het valutaverkeer; zij moeten zich concentreren op hun mandaat. Goederen en diensten die lokaal worden geproduceerd, moeten in het binnenlandse economisch verkeer primair in de nationale munt worden aangeboden. Het is in 's lands belang dat de SRD als enig wettig betaalmiddel weer alom zijn ingang vindt.

De overheid zal ook het huurbeleid onder de loep nemen terwijl de Centrale Bank het valutaleningenbeleid aan een beschouwing zal onderwerpen. De deviezenbanken zijn het overigens helemaal eens met deze gedragscode. De Minister van Financiën en de Governor van de Centrale Bank gaven verder aan dat de maatregelen op het vlak van het deviezenverkeer die nu getroffen worden, mede in het licht van anti-money laundering en anti-terrorisme financieringsvoorschriften staan. Onze internationale en regionale verplichtingen vergen van ons dat op dat vlak ook beslissende stappen voorwaarts worden gezet. Daar wordt in goede samenwerking met de regionale en internationale gemeenschap consequent aan gewerkt. "
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May